Pagina's

Hoksem


Hoksem, het is de verborgen schat van de gemeente Hoegaarden.  Mooie vierkantshoeves, mooie landschappen en kerkwegels.   Hoksem is een feest op zich, voor joggers, wandelaars en bewoners.
Waar in Vlaanderen kan men zeggen dat men een haan en een hen op de kerktoren heeft ? Alleen in Hoksem.  Het waarom hiervan is nog steeds een raadsel.
En… er was vroeger niet alleen een actieve molen in Hoksem, er waren ook brouwerijen.  Eind 18de eeuw werd er bij de molen van Hoksem (voordien eigendom van het kapittel) een brouwerij gevoegd.
Maar ook veel later, nog in de 20ste eeuw was er nog een brouwerij in Hoksem :

In de Sint-Jansstraat stond vroeger Brouwerij Tassin, die in 1907 naar Kumtich is verhuisd.

Hoksem is erg mooi om te wandelen. De mooiste wandeling  vind ik persoonlijk de Mene- en Jordaanwandeling, vanuit Hoksem naar Meldert.  Nog meer uitdaging biedt de GR-route richting Leuven.
De Pallox, ons bloesemkunstwerk wordt behoorlijk beroemd.  Mooi en een prachtig uitzicht.

En Hoksem leeft ! Het ontmoetingscentrum, de petanquebaan, de kermissen en het speeltuintje, in Hoksem komen de buurtbewoners graag naar buiten om een praatje te maken. Jong en oud, inwijkeling of geboren en getogen Hoksemenaar, iedereen doet mee.

Het fietspad op de Waversesteenweg (tussen Meldert en Oorbeek) is een hele verbetering tegenover vroeger. 

De dorpskern in Hoksem wordt heringericht.   Er is aandacht zijn voor rustige hoekjes en begroening.   Het plein zal ook een ontmoetingsplaats worden, waar ouders rustig met hun kinderen kunnen samenkomen voor een praatje.

Leven als God in Hoksem….  We doen het.  Jong en oud,  geboren in Hoksem of inwijkeling, …. In Hoksem zijn ze fier op hun dorp.