Pagina's

woensdag 20 maart 2019

Vlaamse subsidies voor 3 Hoegaardse lokale klimaatprojecten !

Apetrots !
De minister van Omgeving laat weten dat onze ingediende klimaatprojecten goedgekeurd zijn voor subsidie.

Het eerste project is het natraject om inwoners te prikkelen en aan te moedigen voor dakisolatie.
Het heet Vingers op de wonden, Hoegaarden en Bierbeek (Gemeente Hoegaarden - gemeente Bierbeek). In Hoegaarden en Bierbeek werden de ‘klimaatwonden’ van de gemeenten visueel blootgelegd door de opmaak van thermografische luchtfoto’s. Met het project ‘Vingers op de wonden’ willen de gemeenten hun inwoners informeren en sensibiliseren voor energetische dakrenovatie. Er wordt een fysiek loket uitgebouwd waar inwoners persoonlijk advies kunnen krijgen op basis van de thermografische luchtfoto’s. In samenwerking met een klimaatteam (inzet vrijwilligers) wordt getracht zo veel mogelijk mensen te bereiken, met extra aandacht voor prioritaire of kwetsbare doelgroepen (prikkelpremie). De gemeente Hoegaarden voorziet tevens een dakrenovatie van de gemeentelijke sporthal. De intergemeentelijke samenwerking is zeker een troef naar kennisdeling. 

Het tweede project wil onderzoeken en uittesten of en hoe we het groenafval van holle wegen enzovoort kunnen gebruiken als energiebron :  Het project heet Biomassa uit de Getevallei en wordt uitgevoerd door Interleuven :  

Binnen de Getestreek bestaan er verschillende biomassastromen die momenteel niet gevaloriseerd worden. Deze reststromen kunnen grote waarde hebben als ze zorgzaam zouden worden gevaloriseerd tot kwalitatieve houtsnippers, die een lokale biomassaketel kunnen voeden. Het project besteedt veel aandacht aan het uitdragen van de nieuwe beheervisie en aan gedeeltelijk omvormen van de beheerpraktijken op openbaar domein. Verder vervullen de gemeenten hun voorbeeldfunctie en spelen ze een rol in de communicatie naar inwoners, fruittelers e.a. en zetten ze bovendien in op handhaving rond het illegaal opstoken van biomassa in de regio. Door het valoriseren van de kwalitatieve houtsnippers wordt de CO2-uitstoot gereduceerd. Binnen het project wordt er gezocht naar een locatie en een gebruiker van de centraal gelegen biomassaverbrandingsketel. Er zal verkend worden welke gebouwen van het (inter)gemeentelijk of provinciaal patrimonium in aanmerking komen voor de installatie van de biomassaketel. Het project is een win-winsituatie op vlak van klimaat en biodiversiteit doorat de lokale biomassaketen als grondstof voor duurzame warmte onvoorwaardelijk gekoppeld wordt aan een duurzaam beheerplan en daarmee dus ook aan het duurzaam beheer zelf van houtkanten/holle wegen.

Het derde project : Landbouwers Koolstofbouwers (Regionaal Landschap Zuid-Hageland vzw) De bodem speelt een belangrijke rol bij het zoeken naar oplossingen voor het klimaatprobleem. Deze bevat wereldwijd dubbel zoveel koolstof als de atmosfeer. Vooral gronden in landbouwgebruik kunnen door goed bodembeheer beduidend meer koolstof opslaan dan momenteel het geval is. Door CO2 vast te leggen in de vorm van bodemorganische stof (OS), dragen boeren bij tot de oplossing van het klimaatprobleem. Bovendien biedt een verhoging van de OS een betere bodemkwaliteit en dus opbrengst. Met dit project worden bij minimum 25 akkerbouwbedrijven of gemengde (akkerbouw-veeteelt) bedrijven maatregelen genomen om op een duurzame wijze substantieel meer koolstof vast te leggen in de bodem. Ze worden opgewaardeerd tot piloot- of modelboerderijen, zogenaamde ‘Koolstofbouwers’, als voorbeelden voor een ruimere toepassing in de bredere regio op langere termijn. Verder wordt er ook ingezet op kleinschalige brongerichte maatregelen die maximaal aanvullend zijn op de maatregelen die gemeenten kunnen nemen via het Erosiebesluit. Doordat het overleg tussen de gemeente en de landbouwer wordt gefaciliteerd, worden specifieke lokale inrichtings- en beheeractiviteiten op elkaar afgestemd, die de efficiëntie en effectiviteit van de ‘individuele’ maatregelen beduidend kunnen verhogen. De gemeenten krijgen in dit project ook een belangrijke rol inzake communicatie en logistiek: het betrekken van landbouw- en milieuraad, het motiveren van landbouwers tot deelname, het steunen bij de organisatie van info- en demo-momenten,… In Vlaanderen zijn er nog geen projecten die zich richten op koolstofopbouw in de bodem die breed toepasbaar gesteld worden voor landbouwers. Voorlopig zijn er alleen onderzoeks- en demonstratieprojecten. Een zeer belangrijke hefboom bij de herhaalbaarheid van dit project is de vertaling in financiële meeropbrengsten als gevolg van de maatregelen.