Pagina's

dinsdag 26 juli 2011

Persbericht minister Joke Schauvliege (milieu) over de nieuwe milieuvoorwaarden voor windturbines

Wie het debat rond de aanvraag voor windturbines in Hoegaarden gevolgd heeft, weet dat de Vlaamse regering nog heel wat werk had rond de 'updating van het windplan 2006'.  Normeringen waren onduidelijk of voorbijgestreefd, de drie betrokken kabinetten van de ministers van de Vlaamse regering (ruimtelijke ordening, milieu, energie) stonden niet op dezelfde golflengte.  Kortom, er was nog werk aan en ze hadden beloofd dat ze nog dit jaar met een nieuw windplan Vlaanderen zouden komen.  Zowel op vlak van mogelijke inplantingsplaatsen als op vlak van regelgeving voor de omgeving (milieu, ruimtelijke ordening).

Minister Schauvliege (milieu) heeft al een stuk van haar huiswerk klaar.  Ze presenteert aan de pers de nieuwe milieuvoorwaarden voor de inplanting van windturbines.  U kunt de integrale tekst lezen op volgende link :
http://www.cdenv.be/actua/nieuws/milieuvoorwaarden-voor-sector-windturbines-en-aardgastankstations
Nu nog de andere ministers.... en de consolidatie van de regelgevingen op andere vlakken in het nieuwe windplan.  Het nieuwe windplan moet ervoor zorgen dat Vlaanderen zijn quotum alternatieve energie behaalt, zonder overlast voor de omgeving.
Vandaag in De Standaard trouwens nog een interessante studie over alternatieve energie.  Zeker ook biogas, biomassa, enz. zullen in de toekomst een belangrijke vorm van duurzame energie vertegenwoordigen.