Pagina's

dinsdag 10 april 2012

Opgroeien met emoties, gespreksavond Gezinsbond Hoegaarden



GEZINSBOND HOEGAARDEN
organiseert
GESPREKSAVOND
OPGROEIEN met EMOTIES


Door: Tinne Van Turnhout  (Orthopedagoge te UPC St-Kamillus )
Emoties ervaren we als volwassenen allemaal. Sommige emoties zijn negatief, andere positief. Een emotie kan zeer sterk of minder sterk aanvoelen. Gedurende onze ontwikkeling hebben we geleerd ons niet te laten overspoelen door deze gevoelens. We beschikken over een intern systeem dat er voor zorgt dat een gevoel niet te negatief is of niet te sterk is. Dit noemen we het reguleren van emoties.
Het reguleren van emoties verandert en evolueert zeer sterk tijdens de ontwikkeling van kinderen en adolescenten. Kleine baby’s wenen ontroostbaar tot hun ouders tussenkomen. Peuters zoeken de aandacht van ouders voor troost en kleuters kunnen al meer praten over hun gevoelens. Kinderen uit de lagere school weten dat afleiding kan helpen in het onder controle houden van hun gevoelens en adolescenten ontwikkelen persoonlijke strategieën (zoals bv. het luisteren naar muziek).
Ook het kunnen ervaren (en erkennen) van verschillende gevoelens is niet vanaf de geboorte aanwezig maar is een samenspel van ontwikkeling en leerprocessen.
Het is de bedoeling in de voordracht te bekijken hoe kinderen en jongeren omgaan met deze gevoelens. Wanneer, op welke leeftijd, kunnen ze welke gevoelens voelen en hoe kunnen ze dit ombuigen naar een voor hen ‘hanteerbaar’ gevoel. Het is de bedoeling stil te staan bij de sociale processen die de groei naar een meer zelfstandige emotie-hantering vorm geven. We bekijken de leeftijdspecifieke strategieën die gebruikt worden vanaf baby-leeftijd tot in de adolescentie.
ALLEN WELKOM!!!!!!
Wanneer? Op donderdag 19 april om 20.00u.
Waar? In  t’ Kapittelhuys te Hoegaarden
Deelname is gratis!!!!