Pagina's

dinsdag 24 juli 2012

Hoegaarden hoort bij de 'trekkingsgerechtigden' voor het plattelandsfonds


Dit kon u hier reeds lezen : Eind mei keurde de Vlaamse regering de oprichting van het Plattelandsfonds goed.  “Hierdoor zullen plattelandsgemeenten met een beperkte fiscale draagkracht ondersteuning krijgen om de noden waarmee ze geconfronteerd worden beter aan te pakken en dit op een manier dat het landelijk karakter van de gemeenten gevrijwaard blijft”, aldus minister-president Kris Peeters.


Dit tekort aan financiële middelen is vooral een gevolg van een aantal kenmerken die typisch zijn voor het platteland. Zo ligt het gemiddeld inkomen en de waarde van het onroerend goed er lager dan in de steden. Bovendien hebben plattelandsgemeenten vaak weinig economische activiteit waaruit ze voldoende inkomsten kunnen putten. De uitgestrektheid, de lage bevolkingsdichtheid en de open ruimten spelen eveneens een rol.


Gisteren kreeg het schepencollege een brief van minister Peeters : Hoegaarden hoort bij de trekkingsgerechtigden voor dit fonds !  We zullen voor projecten die de gemeente  (en het platteland) ten goede komen projectsteun kunnen vragen.  Weliswaar met een maximum bedrag, maar we zullen er toch mooie dingen kunnen mee doen.  Op die manier kunnen we méér doen, zonder dat de burger het voelt in zijn portemonnee.  Meer info : http://www.vilt.be/Vlaamse_regering_keurt_oprichting_Plattelandsfonds_goed
Vanzelfsprekend is het Plattelandsfonds slechts één van de subsidiepotjes waaruit we putten.  Hoegaarden is altijd sterk geweest in aanspreken van subsidiekanalen : Vlaams, Europees, Provinciaal.   Van uw belastingeuro er twee maken, dat is de uitdaging.  Tot nu toe zijn we daar erg goed in geslaagd.