Pagina's

dinsdag 26 november 2013

Gemeente eist haar deel van Vlaamse cultuursubsidies op

klikken : Gemeente eist haar deel van toelagen op na realisatie Paenhuys
Hoegaarden heeft een rijk verenigingsleven.  Op socio-cultureel vlak tellen we 38 verenigingen, die allemaal worden ondersteund op logistiek vlak.   

Hoegaarden heeft ook in het verleden reeds verschillende keren geprobeerd om in aanmerking te komen voor structurele cultuursubsidies van Vlaanderen.  We struikelden daar telkens op de strenge infrastructuurvoorwaarden voor wat betreft de cultuurzalen.  Zo moest er een polyvalente zaal ter beschikking zijn van 200 m2, naast een expozaal (die hebben we in het gemeentehuis) en een aantal vergaderzalen.   Het struikelblok voor Hoegaarden was vroeger vooral de zaal van 200m2.  De gemeente had toen zo geen multifunctionele zaal. We hebben toen ook bij Vlaanderen (en bij de minister van cultuur) aangekaart dat we het niet correct vonden dat een kleine gemeente zoals Hoegaarden aan de zelfde strenge infrastructuurvoorwaarden moest voldoen als bv een stad zoals Diest of Aarschot.

Sinds de opening van het Paenhuys voldoen we echter wel aan de infrastructuurvoorwaarden !  De polyvalente zaal op de 2de verdieping is (bijna) 200 m2 en voldoet dus.  Ook de andere voorwaarden qua infrastructuur zijn in orde.

Er zijn nog een aantal organisatorische acties die moeten volbracht worden, zoals onder andere het oprichten van een beheersorgaan voor het gemeenschapscentrum,  zaken die volgende gemeenteraad ter tafel zullen liggen.

In januari vertrekt de aanvraag naar Vlaanderen, samen met de rest van ons meerjarenplan en Vlaamse Beleidsprioriteiten.  Cultuur is één van die prioriteiten.  Laten we hopen dat Vlaanderen onze aanvraag honoreert.  Er hangen structurele subsidies aan vast van 34.500 euro per jaar.    Op die manier hopen wij dat de gemeente door Vlaanderen gehonoreerd wordt voor de inspanningen die ze doet op vlak van infrastructuur (vooral Paenhuys) en de financiële ondersteuning die er via de cultuurraad naar de socio-culturele verenigingen gaat.