Pagina's

woensdag 18 december 2013

Agenda Milieuraad vanavond : toelichting visie schepencollege op leefmilieu door uw milieuschepen



De Milieuraad 'nieuwe stijl' houdt er een zeer hoog tempo op na, zowel op vlak van vergaderen als op vlak van mailverkeer met het schepencollege.  Begrijpelijk, leefmilieu is zeer belangrijk in het leven van alle dag.
Vanavond heb ik de eer om de visie van het schepencollege op leefmilieu te gaan toelichten op de milieu-adviesraad.  Omdat de meeste van mijn lezers er zelf niet bij zijn (het is een gesloten vergadering), probeer ik het in een paar lijnen samen te vatten.  De acties en de actieplannen die aan het domein leefmilieu verbonden zijn, kan u zelf komen lezen op het gemeentehuis, in de meerjarenplanning, die voor iedereen toegankelijk is.  Hiervoor kunt u bij de gemeentesecretaris terecht.

Belangrijkst om te onthouden uit onze visie leefmilieu vind ik het volgende :

uw gemeentebestuur heeft een INTEGRALE visie op leefmilieu.  Leefmilieu is geen eilandje op zich maar is een rode draad doorheen alle domeinen, onder andere ruimtelijke ordening, economie, consumptie, het leven van elke dag van de burgers, het papiergebruik in het gemeentehuis enzovoort.  Bijvoorbeeld : de aankoop van een machine om onkruid op milieuvriendelijke wijze aan te kopen, is voorzien in het budget van de technische dienst.  Nog een voorbeeld : bij openbare werken wordt zoveel mogelijk geopteerd voor gescheiden riolering, wat maakt dat Hoegaarden hier bij de absolute koplopers staat.

uw gemeentebestuur moet samen met ALLE andere ACTOREN rond leefmilieu samenwerken : zowel met de burgers als met de bedrijven als met de verenigingen.

Belangrijk is het actieplan duurzaam en aangenaam leef-, woon- en werkklimaat, met volgende acties : 
Bevorderen milieuverantwoorde consumptie, duurzaam materiaalgebruik en afvalbeleid
Burgemeestersconvenant uitvoeren
Realiseren biodiversiteit
Duurzaamheid binnen de eigen werking

Andere actieplannen zijn onder andere : 
Investeren in een propere en veilige werkomgeving
Ecologisch wonen promoten en enz enz 

Ik ben ervan overtuigd dat we goed bezig zijn op vlak van leefmilieu.  Maar vanzelfsprekend kan iedereen daar ook nog suggesties rond geven, zowel de burgers als onze milieu-adviesraad.  Ik ben er ook van overtuigd dat we na de milieu-adviesraad een aantal interessante aandachtspunten en suggesties zullen meekrijgen.....

Op de foto : het rode kelkzwammetje in Meldert, één van onze zogenaamde 'koesterburen binnen onze biodiversiteitsacties.