Pagina's

woensdag 22 februari 2017

Op komst : 2 openbare onderzoeken RUP's

Wat is een RUP ?

Een ruimtelijk uitvoeringsplan of RUP is een plan waarmee de overheid in een bepaald gebied de bodembestemming vastlegt. Een RUP vervangt altijd het bestaande gewestplan.
Een RUP kadert steeds in de uitvoering van de bestaande ruimtelijke structuurplannen en mag hier niet mee in strijd zijn.
Een goedgekeurd RUP bevat stedenbouwkundige voorschriften op basis waarvan bv. stedenbouwkundige vergunningen kunnen worden afgeleverd.

Wat is de stand van zaken van onze RUP's ?

Een paar RUPS zijn al in de fase van NA het openbaar onderzoek.  De bezwaren die er waren zijn behandeld door de Gecoro.  Het gaat over de RUPS rond de kerkhoven, containerpark, Polder.
De RUP's die, na advies van allerlei instanties eerst nog wat bijsturing vroegen (Jongensschoolstraat en Zavelkuilstraat) zijn nog in een vroeger stadium.  Gisteren werden zij voorlopig vastgesteld in de gemeenteraad en binnenkort gaan zij in openbaar onderzoek.  Vanzelfsprekend zal de gemeente alle kanalen gebruiken om het openbaar onderzoek kenbaar te maken.  Er zal ook een aankondiging in het gemeenteblad staan.  Burgers worden opgeroepen om hun bezwaren kenbaar te maken.  Het spreekt van zich dat het bezwaren zijn die moeten te maken hebben met hetzij de bodembestemming, hetzij de stedenbouwkundige voorschriften of mobiliteit.  Met andere woorden, het moeten bezwaren zijn die met de grond van de zaak te maken hebben.  Of met de zaak van de grond om in de ruimtelijke ordeningsfeer te blijven.... :)  Opmerkingen zoals 'ik vind dat er een café moet komen waar ze alleen Hoegaards bier drinken' (weliswaar nog niet gehoord) doen niet ter zake voor de Gecoro.
In alle geval, zodra het openbaar onderzoek geopend is, roepen we iedereen op om de plannen gaan in te kijken op het gemeentehuis.
Wie hier niet aan uit kan (aan mijn uitleg van hierboven bijvooorbeeld) mag mij altijd bellen 0474 860915.