Pagina's

zondag 19 maart 2017

De eerste compostelagangers 'sont arrivés' in Hoegaarden

Het compostelaseizoen is weer begonnen.  Het staat ook op mijn bucketlist, maar 'wanneer zou ik daar eens tijd voor hebben?'....

Hoegaarden heeft het voorrecht op 2 Compostelaroutes te liggen.  Ik heb ze hieronder beschreven.  Een toeristische troef in alle geval. 

En de eerste stempelsvan het jaar zijn ook in Hoegaarden alweer een feit.  Vorige week in Mariadal, dit weekend in de pastorie.

  • Via Monastica. De route loopt van ’s Hertogenbosch naar Vessem en verder naar de norbertijnenabdijevan Postel. Na de abdij van Postel kan men kiezen voor de "historische" route langs de abdijen van Tongerlo en Averbode of voor een kortere weg naar Diest. Na Averbode heb je in Zichem de keuze tussen een route langs het bedevaartsoord Scherpenheuvel of een meer historische weg via Diest. In Budingen kan je nogmaals kiezen: of de "historische" route langs Zoutleeuw en de vroegere abdij van Heylissem (Hélécine) naar Geldenaken (Jodoigne), of de kortere route naar Geldenaken via Tienen en Hoegaarden. Vanaf Geldenaken gaat het rechtstreeks naar Namen. Na Namen loopt de Via Monastica door de Maasvallei via de abdij van Leffe, Hastière en Givet naar Hierges en vervolgens via Olloy en Oignies naar het eindpunt in Rocroi. Vanaf Rocroi kan je verder naar Reims langs de route van de "Randonneurs et pèlerins RP 51" (Jacobsgenootschap uit Reims).
  • Via Brabantica. Deze pelgrimsroute vertrekt in Bergen-op-Zoom of in Breda (vanaf 2011). Van daar gaat het via Kapellen naar Antwerpen. Vervolgens via Borsbeek en Lier naar Mechelen. In Mechelen heb je twee mogelijkheden: Of je wandelt via Leuven en Hoegaarden naar Geldenaken met aansluiting op de Via Monastica richting Vézelay of Le Puy. Of je stapt via Brussel en Halle naar Nijvel waar je verder kan richting St. Quentin, Parijs en Tours langs de Via Gallia Belgica. Vanuit Brussel kan je eventueel ook via de GR 12 naar Rocroi of via de GR 126 naar Namen.