Pagina's

dinsdag 28 maart 2017

Vele parels aan de kroon van ons erfgoed - neem nu bijvoorbeeld de processies.....

De Hoegaardse processies, belangrijk cultureel erfgoed

Processies maken terecht deel uit van het Vlaams immaterieel cultureel erfgoed. Tal van organisaties en vele vrijwilligers koesteren deze tradities en willen ze doorgeven aan volgende generaties.  Bovendien versterken ze de gemeenschapszin en sociale betrokkenheid van de inwoners.

In Hoegaarden zijn er nog 4 processies.  De ommegang op Palmzondag is de meest gekende. Maar ook de processies in Meldert, Hoksem en Hauthem worden nog elk jaar georganiseerd.
Meestal zijn er na de processie feestelijke activiteiten in het dorp.  Een leuke manier om mensen terug te zien of nieuwe mensen te leren kennen.

Sint Catharina processie Hauthem 
Elk jaar, de eerste zondag van mei, kan je in Hauthem mee genieten van de processie van de heilige Catharina.  Het is een relatief kleine ommegang die start aan de mooie geklasseerde Catharina kapel uit de 16de eeuw. 

Sint-Ermelindisprocessie Meldert
In Meldert wordt nog steeds een Sint-Ermelindisprocessie gehouden. Deze processie gaat jaarlijks uit op Pinkstermaandag en maakt deel uit van het kermisweekend. Tijdens de processie wordt het  leven van de heilige Ermelindis uitgebeeld in verschillende taferelen. 

Sint-Jan Evangelist processie Hoksem 
11 juni 
De processie vertrekt aan de mooie kerk, met een Romaanse toren uit de 12de eeuw.  Uniek is wat er op de toren staat : zowel een haan als een hen, uniek in België.    De kerk ligt vlak bij de beek, die vroeger de 2 bisdommen Luik en Mechelen scheidde. 

Verdwenen processies... helaas...
Ook al zijn er in Hoegaarden nog 4 processies (palmzondag inbegrepen), toch zijn er al in 2 deelgemeenten/gehuchten processies teloorgegaan.  Ziowel in Rommersom als in Outgaarden was er vroeger een processie.  Je ziet hier de foto van het processievaandel van de Vlooienkapel, momenteel bewaard in de schatkamer van Sint-Gorgonius.