Pagina's

donderdag 4 mei 2017

Goed nieuws voor ons klimaatplan : Energie voor 1700 gezinnen in onze spoorwegberm

Primeur voor Vlaanderen !
De eerste zonnepanelen in de spoorwegberm zullen verschijnen tussen Bierbeek en Hoegaarden. Infrabel stelt ruimte naast de hogesnelheidslijn Leuven-Luik ter beschikking van een investeerder. Die kan eventueel omwonenden mee laat participeren.
Infrabel zal deze zomer het bestek voor de eerste loten versturen. In het najaar volgt de aanbesteding. 
Op het traject tussen Bierbeek en Hoegaarden is er mogelijkheid om 50.000 vierkante meter zonnepanelen te leggen. Het is niet de bedoeling dat de opbrengst daarvan naar Infrabel gaat. Het spoor stelt enkel de ruimte ter beschikking van een investeerder, die eventueel omwonenden mee laat participeren. Dat is ideaal voor burgers die zelf niet de mogelijkheid hebben om panelen te leggen. 

Zelf ben ik erg opgetogen over dit initiatief.  Ik weet dat niet iedereen deze mening deelt omdat er toch wel heel wat belangrijke fauna en flora in de spoorwegbermen zitten.  Dat klopt.  Maar ergens moeten keuzes gemaakt worden.
  50 000 m2, dat is 6 miljoen kilowatt per jaar. Genomen aan 3500 kwh per gezin, goed voor 1714 gezinnen.  Alhoewel ik ervan uitga dat ook de spoorweg een deel zal verbruiken.
In alle geval : vandaag nog stuur ik een mail naar de minister om te lobbyen dat er van de zonnepanelen op Hoegaards grondgebied zoveel mogelijk energie naar de Hoegaardse inwoners gaat.