Pagina's

vrijdag 29 september 2017

Voor de duidelijkheid : aan de Grote Molen (E Oury) wordt GEEN energie opgewekt

Eergisteren stond in Nieuwsblad online te lezen dat er op 2 plaatsen in Hoegaarden blauwe energie zou opgewekt worden (Grote Molen en Celismolen).  Voor de Celismolen is dat juist, voor de Grote Molen niet.  De auteur van het artikel valt niets te verwijten, zijn bron (rapport) zou betrouwbaar moeten zijn, maar de gegevens in het rapport zijn achterhaald.  
Ecopower (eigenaar van de molen) heeft na de werken aan de Gete owv voorwaarden die door de VMM werden opgelegd, de energie opwekking nooit kunnen opstarten.
Omdat de helft van het water gebruikt wordt voor de vistrap, is energie opwekking niet meer rendabel. 
De energie-opwekking is dus al meer dan 10 jaar niet meer in werking. De gegevens in het rapport van Tommelein zijn verouderd :  Inventaris Hernieuwbare Energiebronnen Vlaanderen 2005-2015. 

Maar verouderd of niet, wij willen resultaat.   Hernieuwbare energie op ons grondgebied, onder verschillende vormen.  Water zou leuk zijn, maar voorlopig dus alleen in de Celismolen.  Niet in de Grote Molen en niet in de molen van Hoksem.  Spijtig, maar onrendabel dus.
Maandag zitten we wel samen met Ecopower om andere nieuwe vormen van hernieuwbare energie op ons grondgebied te onderzoeken.  Altijd in overleg met gemeente en inwoners.