Pagina's

woensdag 18 juli 2018

compostelaweekend op komst in Hoegaarden (8 en 9 september)

Hoegaarden speelt haar Compostelatroeven uit

Hoegaarden ligt op de kruising van 2 routes naar Compostela : de Via Monastica en de Via Brabantica.   Het feit dat 2 'via's' elkaar kruisen in een gemeente, is redelijk uitzonderlijk.    Jaarlijks komen vele Compostelagangers hier voorbij, vanuit Nederland of Vlaanderen, allemaal onderweg naar Compostela. 
Om die reden zal Open Monumentendag (zondag 9 september) met dit jaar als thema 'Europa' in Hoegaarden in het teken staan van Compostella.  Wandelaars en fietsers kunnen zich 'pelgrim voor één dag' noemen tijdens een uitgestippelde wandeling en fietstocht. 
Alle kerken en kapellen in Hoegaarden zullen open zijn en kunnen bezocht worden, te voet, met de fiets of met de auto.  In sommige zal je een expo kunnen bezichtigen over hetzij Composte
lla, hetzij een ander ongekend gegeven over de kerk of kapel. 

Volgende dinsdag wordt onze Compostelaplaat ingehuldigd.  Met dank aan onze technische dienst natuurlijk.  De plakkaat komt uit Santiago de Compostela en wordt ingehuldigd door de schenker, Romain Degeest, één van de vele Hoegaardiers die al het Sint-Jacobspad naar Santiago ondernomen hebben.    De avond van de inhuldiging is de vooravond van de naamdag van Jacobus de Meerdere (St Jacob). 

Op zaterdag 8 september,  de vooravond van Open Monumentendag organiseert het Davidsfonds Hoegaarden (i.s.m. het Compostelagenootschap?) een lezing door professor Johan Swinnen, die vorig jaar in 33 dagen al lopend (2 marathons per dag) naar Compostela is gegaan voor het goede doel.