Pagina's

woensdag 18 augustus 2010

Hoegaarden in de krant van Open Monumentendag (12 september)

Op onze cultuurdienst kan je de krant van Open Monumentendag afhalen.  Hoegaarden doet mee op 12 september.  Op p 41-42 kan je zien welke monumenten open zijn.   Het gaat over het Paenhuys (foto rechts), onze grootste huurbrouwerij, waar brouwers zonder brouwerij terecht konden (en kunnen) en over de Cruysblockhoeve (foto links), geen brouwerij, maar wel de herenbrouwerij van een groot brouwersgeslacht.  Cipers was trouwens één van de 4 laatst overgebleven brouwers na de 2de wereldoorlog. 
En... er wordt gesuggereerd om het historisch brouwleerpad af te stappen.  Daarvoor moet je wel de gratis brochure afhalen  (tip  : ga onderweg één drinken in één van de horeca-zaken die je tegenkomt).
Vanzelfsprekend kan je dit alles ook bekijken op internet :
http://openmonumenten.zita.be/vlaams-brabant/hoegaarden
We moeten de info nog verder laten updaten,  ik zie dat ze dringend een foto van de Cruysblockhoeve nodig hebben en.... dat ze nog een zeer belangrijk item moeten aanvullen.  Je kan die dag namelijk zeer exclusief een belangrijke selectie uit de verzameling historische bierattributen van Meester Guilluy bekijken.
Ook in de naburige gemeenten is er een mooi aanbod.  Het thema, de vier elementen (water, vuur, aarde, lucht) lijkt ook op het platteland aan te slaan.