Pagina's

donderdag 16 augustus 2012

Alerte reactie op vorig bericht

Hans Decoster reageert terecht op vorig bericht : hoe kan er nu een België-Nederland uitgevochten geweest zijn in de 16de eeuw ? België bestond niet eens….
Persoonlijke opmerking : dat is juist natuurlijk.  Maar het gevecht was wel ‘in onze contreien’ (aan de Gete! – tussen Tienen en Jodoigne), en…. vermits wij gisteren een België-Nederland in het voetbal hadden, heb ik van de tegenstanders van Oranje maar onmiddellijk Belgen (avant la lettre ?) gemaakt. 
Ondertussen is de heemkundige kring aan het uitzoeken op welke (Hoegaardse?) locatie deze veldslag heeft plaatsgevonden.  Bij mijn weten ben ik in die periode niet veel tegengekomen in de boekjes over de geschiedenis van Hoegaarden. 
Hans vertelt verder : ‘die hertog van Alva verdedigde de Spaanse belangenen expansie.  Hij verdedigde geenszins de lokale bevolking.  Die dienden enkel om de Spaanse schatkist te spijzen’.
Op de foto : de Hertog van Alva, zo'n beetje de 'Willem de veroveraar' van het Zuiden.   Wij maakten toen deel uit van de Nederlanden.  De opmerking van Hans is volledig terecht.