Pagina's

woensdag 18 maart 2015

eind november dient Hoegaarden haar klimaatactieplan in

Zoals je weet, heeft Hoegaarden de burgemeestersconvenant ondertekend.  Het is een engagement om via een klimaatactieplan (mét acties natuurlijk) te zorgen dat de CO2-uitstoot vermindert.  Dit kan door enerzijds energie te besparen en anderzijds groene energie op te wekken.
Vanzelfsprekend is dit niet een zaak van de gemeente alleen.   IEDEREEN in onze gemeente wordt hiervoor opgeroepen, zowel bedrijven, landbouwers, verenigingen als... PARTICULIEREN;
Het klimaatplan is iets van iedereen.  In eerste instantie van de burger.  We moeten als gemeentebestuur ervoor zorgen dat de burger zich ook als probleemeigenaar van het klimaatplan ziet, dat hij zijn gedrag gaat veranderen, beter isoleren, minder verbruiken.  De taak van de gemeente is het nemen van flankerende maatregelen hiervoor (en zelf het goede voorbeeld te geven).
Ook in Hoegaarden zal de burger (net als alle andere actoren) betrokken worden bij het klimaatplan. Hoe we dat gaan doen, dat moeten we nog uitzoeken, daarvoor wachten we trouwens nog op begeleidende vergaderingen van de provincie, die hier een trekkersrol in vervult.