Pagina's

woensdag 25 mei 2016

Op bezoek bij Servaas en Dorothée - Ontmoeting aan de Vlooienkapel - 18 juni


De vzw Servaas en Dorothee nodigt ons uit.
Een van de meest markante erfgoed relicten aan de Gete is de Vlooienkapel ;deze staat al eeuwen boven op het bergje in Rommersom, de oudste delen zijn van 1297. Maar er is meer... in de vallei treffen we een graslandenstructuur van in de middeleeuwen, een oude motte site, de grote molen van Hoegaarden,...en de oude spoorwegzate.We gaan opzoek naar natuur en erfgoed aan de Grote Gete in Hoegaarden.
Natuurpunt ism werkgroep natuur en erfgoed en vzw tuinen van Servaas en Dorothee stellen voor: een ontmoeting aan de Vlooienkapel.

Rommersom is een klein gehucht van Hoegaarden. Centraal staat er een kleine kapel opgebouwd uit lokale natuursteen de Vlooienkapel. De kapel is al jaren verlaten en is er slecht aan toe.
Een nieuwe vzw wil haar schouders zetten onder het herstel van de kapel.
Vandaag mogen we voor het eerst binnen in de kapel en horen we wat de plannen zijn met de kapel.

Daarnaast bezoeken we ook het natuurgebied de spoorwegzate Hoegaarden-Tienen en gaan opzoek naar het lokale erfgoed en daar is er veel over te vertellen.
De Getevallei was lange tijd een belangrijke grens ook in Hoegaarden. In de recente geschiedenis maakte ze deel uit van de Getelinie maar langs heen de Gete lagen ook al belangrijke motte site's.
 
zaterdag 18 juni 2016 van 18:00 tot      
Daarna vuurvliegjeswandeling voor de liefhebbers.