Pagina's

woensdag 24 augustus 2016

Hoe zit het nu met ons containerpark in Hoegaarden ?

Een ietwat woelige raad van bestuur vandaag bij Ecowerf.  Er is zelfs het woord 'vrijstaat' gevallen.  Kenners van onze geschiedenis weten dat Hoegaarden VOOR de Franse revolutie een vrijstaat was, een Vrije Heerlijkheid die fysisch binnen Brabant lag, maar eigenlijk bij Luik hoorde.   Enfin, een beetje symbolisch voor ons containerpark verhaal en hoe we als gemeentebestuur ermee omgaan.

Eerst het resultaat, dan de uitleg.

Wat hebben we uit de brand kunnen slepen :
Het masterplan containerparken is beslist.  Het masterplan gaat over de rationalisering van de containerparken over de grenzen heen.  Minder containerparken, maar je mag ze over het ganse Ecowerfgebied gebruiken.  Hoegaarden kan niet anders dan deelnemen aan het masterplan MAAR als enige gemeente van Ecowerf hebben wij kunnen verkrijgen dat we ons eigen containerpark nog langer kunnen behouden.  Uw gemeentebestuur heeft gekozen voor lokale dienstverlening voor de burger in plaats van besparing. 
We zullen een aantal jaren van twee (of zelfs meerdere) walletjes kunnen eten.  (Ook hier herhaalt de geschiedenis van de Hoegaardse enclave zich?)  Vanaf 1 januari MOGEN Hoegaardiers ook naar het containerpark van Tienen.  Maar terzelfdertijd hebben we het recht verkregen om (tegen het masterplan in) ons Hoegaards containerpark nog te behouden voor 3 jaar.  Het zal wel maar één dag meer kunnen open zijn (maar vanzelfsprekend zullen wij de meest bezochte dag kiezen).   Er zal permanent geëvalueerd worden wat het bezoekersaantal is samen met een aantal andere parameters. 
Afhankelijk van de behoefte zal na drie jaar onderzocht worden of een soort een soort 'minicontainerpark' mogelijk is, vooral voor snoei- en groenafval.

Grote gemeenten en steden redeneren helemaal anders dan wij in Hoegaarden. Maar zoals je al wist, .... wij houden van klein maar fijn !