Pagina's

vrijdag 3 augustus 2018

Hoegaarden, topgemeente voor echte stappers

Een alerte Hoegaardse stapper las het in de nieuwsbrief van de GR-paden.  De nieuwe Martinusroute, vanuit Nederland naar Tours (Frankrijk) komt ook door Hoegaarden. 
De route maakt gebruik van de bestaande GR-paden, onder andere de GR 128, die in Hoegaarden passeert, van Rommersom, tot Hoksem, dwars door Hoegaarden (molenbaantje, Vroente, Stoopkensstraat).  Hij loopt van Wissant (Frankrijk) naar Aken. 
Vroeger had je in de Stoopkensstraat een wandelboom van de GR-paden staan.  Bij de werken van de Stoopkensstraat (2010) is hij gesneuveld.  Je kon er de wandelafstand  aflezen van Hoegaarden naar Wissant (rechts) en naar Aken (links).

Maar over de Martinusroute nu (eigenlijk ook een soort pelgrimstocht) . Uit de nieuwsbrief GR-paden :
.
 
Er wordt al enkele jaren gewerkt aan de uitbouw van de Martinusroute, een Europese Pelgrimsroute van Utrecht naar Tours, waarbij de Heilige Martinus centraal staat.
De Martinusroute loopt ook door Vlaanderen en maakt hoofdzakelijk gebruik van GR-paden. Het traject wordt summier bewegwijzerd met een Martinussticker. Waar de route samenvalt met GR-paden kan je de wit-rode / geel-rode tekens volgen.
 
De route is door de Raad van Europa erkend als culturele route. Momenteel is ze nog in volle ontwikkeling. De gemeente Beveren is aangesteld als trekker van het project voor Vlaanderen