Pagina's

donderdag 30 april 2009

journalist getagd

Gisteren op de blogloop van Toerisme Vlaams-Brabant.
Christian Hennuy van Het Laatste Nieuws, altijd trouw op post, mét kodak én batterijen.
Zelf was ik vandaag op stap voor het Interregdossier van de Tuinen, mét kodak, zonder batterijen, die waren thuis nog aan het opladen.
Ik kan dus effectief nog veel van Christian leren...

woensdag 29 april 2009

blogloop provincie in Meldert, de après bij Odette

De man met de pet is Lieven Elst, de blogloper.
Ook Henk Daenen was paraat. Deze keer had hij de eer om op knopje van kodak te duwen.
Foto 3 : ik heb een lezer van mijn blog gespot : Paul uit Nerm, ook gejogd vanuit Bierbeek.

blogloop provincie in Meldert, de anecdotes

Vanzelfsprekend moest en zou de gouverneur een badge van Chris en Yves kopen en opgespeld krijgen (voor de beneFIETS voor Delacroix).

blogloop provincie in Meldert

Lieven Elst, man van vele talenten op de provincie, blogliefhebber zoals ik, had vandaag een tussenstop voor zijn blogloop in Meldert bij Odette.
Carolien van het infopunt had een 10-tal hollewegenjoggers opgetrommeld die hem hebben begeleid van Bierbeek naar Meldert, waarvoor dank vanwege de gemeente. Een delegatie van schepencollege en andere fans wachtten hun op bij Odette met lauwerkransen en witte van Hoegaarden.
Memorabele momenten bij én voor Odette. Ik durf wedden dat Hoegaarden de grootste delegatie had van de ganse blogloop...
Ik ben werkelijk fier op onze joggingclub.

opening toeristisch infopunt

Met grote persbelangstelling én in aanwezigheid van burgemeester Jean-Pierre Taverniers, gedeputeerde Monique Swinnen van de provincie en Luc Gobin van Toerisme Vlaanderen werd het gerenoveerde infopunt plechtig geopend. Monique Swinnen had het er in haar speech vooral over het feit dat Hoegaarden alle troeven in huis heeft voor toerisme. Een gerenoveerd infopunt moet dat ondersteunen. De investering van 29.000 euro werd voor 60 % gesubsidieerd door Toerisme Vlaanderen en voor 20% door de provincie.
De foto heb ik ingepikt van de CD&V-site.

nu ben ik een echte Hoegaardier !

Ik kan niet alleen een Hoegaarden drinken op Hoegaardse wijze... ik ben wonder boven wonder, volledig onverwacht tot borgher geslagen. Echt geslagen worden is dat niet echt (gelukkig maar, ik hou niet van een pakje slaag), maar ik kreeg een chique medaille en een oorkonde waarop staat :
Marleen Lefevre van Hougaerden Ik ben van familienaam veranderd zonder dat mijn man het al weet !
Dat had ik niet verwacht toen ik opstond vanmorgen....
Op de foto beneden : De grootmeester zei dat hij een vraag ging stellen. Ik dacht dat het een vraag zou zijn rond de ingrediënten in het bier. Ik begon het al warm te krijgen (want dat wist ik niet). Gelukkig is het een vaardigheidstest, geen cognitieve test...
Op de foto boven : Vrouwen en bier... het gaat heel goed samen.

dinsdag 28 april 2009

stress bij kinderen (en bij de schepen!)

'Stresskids', dat was de naam van de zeer gesmaakte lezing die onze Bib vandaag organiseerde. Een (zeer vrouwelijk) geïnteresseerd publiek, die hetzij professioneel, hetzij als ouder meer wilden weten over stress bij kinderen. Stress bij de schepen van bib ook, want ik was (al zeker voor de 100ste keer dit jaar) mijn handtas kwijt. Eerst alles afgezocht in de raadzaal, alle aanwezigen onder de tafels laten kijken om mijn handtas te helpen zoeken. Dan naar mijn dochter thuis gebeld : betrokken sjakosj bleek gewoon op de keukentafel in de Bleystraat te staan. Grrrrr...............

zondag BELLEMAN in Hoegaarden !

Op 03 mei is het feest in het toeristisch infokantoor Hoegaarden.
Gratis programma : Om 13:00 verwelkomt de Belleman van Hoegaarden u in het toeristisch infokantoor, u krijgt een palmtak aangeboden, het waarom van dit geschenk komt u snel te weten. Van 14:00 tot 15:00 kan u meer te weten komen over de Hoegaardse geschiedenis tijdens de gratis cultuurhistorische dorpswandeling die u zal worden aangeboden. Van 14:00 tot 15:00 kunnen de kinderen gratis komen genieten van een magische tocht vol sprookjes en verhalen in de Tuinen van Hoegaarden. Wim Collin van de organisatie Hikke Takke Toe zal de kinderen begeleiden. Iedereen is van harte welkom ! Vooraf inschrijven voor het gratis programma is wenselijk. Toeristisch infokantoor Hoegaarden, Houtmarkt 1, 3320 Hoegaarden, T: 016/76.78.43, F: 016/76.79.19, detuinenvanhoegaarden@telenet.be, http://www.hoegaarden.be/
Op de foto ikzelf 4 jaar geleden met de Belleman van Eeklo, om geïnteresseerde werkzoekenden op de jaarmarkt naar onze jobinstuif te lokken. Toen was er nog geen sprake van een politiek leven voor mij.

uitspraak van de maand

gedaan door een zeer intelligente man, namelijk de VDAB-directeur van het arrondissement op een vergadering in Tienen. Het ging over de economische crisis, de stijgende werkloosheid, de ontslagen bij Bosch, enzovoort : Bij stormweer kan je de regen niet tegenhouden, maar moet je paraplu's uitdelen. Hij heeft er eerlijk bijgezegd dat het eigenlijk een 'geleende' oneliner van de burgemeester van Leuven was.

In the mood

ben eigenlijk altijd 'in the mood' maar op 4 juli zal dat dubbel en dik het geval zijn. Eerst gaan we genieten van het harmonisch spel van de VML op het pleintje aan het parochiecentrum, lekker BBQ eten én pas daarna zullen we gaan feesten in de Bley. Het is maar weer eens bewezen dat er te weinig weekends in een jaar zijn om alle Hoegaardse feesten gebolwerkt te krijgen. Peter Laermans van de VML wees er mij op nadat hij mijn blog had gelezen (dus toch een lezer!). Dringend nood aan een centrale Hoegaardse agenda dus ! (en op 4 juli, eerst naar 'in the mood' en pas daarna naar de Bley...)

maandag 27 april 2009

getagd !

Taggen en porren zijn in de mode. Op Facebook doet men het de ganse tijd. Taggen wil zeggen dat men jou ontdekt heeft op een foto en die aan jou wil bezorgen. Op Facebook zet men die dan gewoon op internet, of je dat nu wil of niet.
(Wat 'porren' wil zeggen, ben ik nog steeds aan het ontdekken).
Ik hou er veel meer van als ik een foto lekker op de ouderwetse manier bezorgd krijg voor op mijn blog, gewoon per mail. En als het dan nog foto's zijn van prachtige momenten, word ik er helemaal warm van. Deze foto werd genomen door Mariake Steveniers, supertoffe madame van KVLV Outgaarden. De Steveniersen zijn een creatief ras. Zij is de zus van Nicole Steveniers, organisatiewonder-secretaresse van KVLV Outgaarden. Merci zowel voor de bloemetjes als voor de foto ! Ik heb nog de ganse dag euforisch op het werk zitten nagenieten van dit superevenement. Wie vandaag op bezoek kwam op mijn kantoor, moest en zou de foto's van gisteren zien.
Ik ben erg fier op KVLV Outgaarden, fier dat zij Outgaarden en haar verborgen talenten op de kaart hebben gezet. EN ik ben er ook fier op dat ik er lid van ben !

zondag 26 april 2009

50 j KVLV de anecdotes

Vroeger gingen de vergaderingen door in café 'koekoek' (St Niklaasstraat). Als het kookles was, bracht de voorzitster het gasfornuis met de kruiwagen naar het café. Een ander bestuurslid bracht de potten en pannen mee. De leden brachten hun bord en bestek mee. En... wat een goede gildezuster moest kunnen in de beginjaren, dat was een varken op de juiste manier versnijden en het vlees verwerken. Dit werd ons allemaal verteld door Nadine in haar speech. Op de foto : het jongste lid in de tuin van Geert Clément. Tegenwoordig houdt KVLV zich natuurlijk met veel hippere dingen bezig.

50 j KVLV de kunstenaars

Op de kunstenroute Dorp op de Kaart.
Je ziet de burgemeester en schrijfster Betty Mellaerts in hoeve Persyn. Zelf had ik ook veel bewondering voor de schilderijen van Dominique Malevé in de prachtige hoeve Nijs.
Slechts een paar van de kunstenaars uit Outgaarden, want het was gewoon indrukwekkend. Ik wist niet dat Outgaarden zoveel verborgen talenten had. Ik heb wel 70 prachtige foto's genomen. Bovenaan zie je een prachtig marmeren beeld van Romain Degeest in de B&B.
Het leuke van de route was dat we ook eens achter de poorten van de indrukwekkende vierkantshoeven een kijkje konden nemen. (ik ben nu eenmaal een kurieuzeneus).

50 j KVLV de ballonnen

Schepen van sport Filip Havet probeert zijn te vroeg ontsnapte ballon terug te vangen.

50 j KVLV/ Dorp op de Kaart (vervolg)

Foto 1 : You always find him in the kitchen at parties...
Foto 2 : Nadine kan heel goed speechen, daar kan ik nog wat van leren.
Verwarming waar ik op zat, stond nog aan. Daarom was ik blij toen het mijn beurt was.

50 j KVLV/ Dorp op de Kaart

Vandaag was het zover : Dorp op de Kaart in Outgaarden.
Een kunstenwandelroute langs en in mooie boerderijen, waar plaatselijke kunstenaars kwamen exposeren. Ik wist niet dat er zoveel talent in Outgaarden zat verborgen. Voor mij was het tot nu toe het culturele hoogtepunt van het jaar.
Op de foto : Het oudste (rechts) en het jongste lid houden het lintje vast. De burgemeester knipt het door en verklaart Dorp op de Kaart voor geopend.

50 j KVLV Outgaarden / VROEGER

Wat is er toch veel veranderd op 50 jaar tijd.
Op de foto's zie je de gildezusters met hun proost.
Gislaine, de weduwe van wijlen schepen Michel, heeft altijd een belangrijke bestuursrol gehad binnen KVLV Outgaarden. Zij zit nog steeds in het bestuur.
De oude vlag hing vandaag op op de feestelijke viering.

zaterdag 25 april 2009

Bleyfeest in voorbereiding

Het buurtfeest der buurtfeesten. Deze keer niet het eind van de zomervakantie, maar het begin, meer bepaald op 4 juli. De ideeën waren eerst zeer wild (zelfs met een straat-rommelmarkt in de namiddag), maar realiteitszin heeft ons doen inzien dat alleen de avondactiviteit al ambitieus genoeg is. Een soort free-podium, heb ik mij laten vertellen, want ik kon wegens dubbele boeking spijtig genoeg niet aanwezig zijn op het feestcomité bij Jacques. Ik denk wel dat ik dan wel aan de publiekszijde van het podium blijf staan. Schepenen staan al genoeg in de kijker gedurende het ganse jaar. Daar is het publiek op uitgekeken.
O nog iets, het is natuurlijk ook het feest van de Lowetlaan (wij werken samen), maar daar heb ik geen foto van.

vrijdag 24 april 2009

prijs van 'de verst gekomen reactie op mijn blog'

gaat naar Luc, de organisator van de tenTUINstelling in Knokke-Heist over een paar weken. Kijk maar bij het desbetreffende bericht (15 april). Ik word uitgenodigd voor de vernissage, waar ik zou kunnen kennismaken met 34 kunstenaars én de eerste schepen van Knokke-Heist (ik zou nog moeten opzoeken wie dat eigenlijk is). Heel spijtig, maar ik kan niet gaan, ik heb al een ander feestje. Ooit (?) organiseren we dat ook in Hoegaarden... Ik was wel graag gaan 'rondneuzen'. Dus, niet alleen 'kunstwandelen' maar ook 'kunstfietsen'. http://marleenlefevre.blogspot.com/2009/04/tentuinstelling.html

hoe wil jij de minister langs de kant van de weg ?

Wil je Hilde Crevits op haar verkiezingsaffiche als 'deftige dame' of gewoon zoals ze is : KISS, simpel en plezant ? Ik kies voor het laatste. Als je wil, kan je op Facebook stemmen welke van haar kandidaat-affiches je het mooist vindt. Op zich maakt dat voor ons niet uit, hier staat ze niet aan de kant van de weg. 't is wel in de mode om de keuze voor de juiste verkiezingsaffiche via Facebook te laten verlopen. Ook zeer toffe madame, député uit Limburg, Erika Thijs, laat de facebookers kiezen. Passie is nog steeds haar leuze. Je kan kiezen uit een affiche met passievolle blik of een rustigere blik, maar een passievolle rode blouze. Ik zou graag de passievolle blik mét de rode blouze willen, maar die keuzemogelijkheid bestaat niet. Als dat zo voortgaat, wat gaat dat hier worden tegen de volgende gemeenteraadsverkiezingen ?? Bijvoorbeeld : wil je de schepen van sport op de fiets of in de goal ? Of de schepen van jeugd in de wieg of op de schommel ? En de schepen van milieu, moet die met haar hoofd uit de GFT-bak komen piepen of moet ze op de ladder staan om een zwaluwennestkastje op te hangen ? Ik kijk er al naar uit...

donderdag 23 april 2009

Fier op ons bier

in Vlaams-Brabant. Zo heet de nieuwe toeristische publicatie van Vlaanderen Lekkerland en de provincie. Ik ben er erg mee opgetogen. Op p 65 zie kan je lezen hoe de Tripel van Linden eigenlijk zijn oorsprong in Hoegaarden heeft. Maar Hoegaarden komt uitgebreider aan bod op p61, 65, 67, 73. Maar ik verklap verder niets. Ga maar zelf de (dikke) gratis brochure halen in het Toeristisch Infopunt.

Mag da ?

Magda In een hoekje Met een boekje Mag da ? vroeg ik aan Magda. Natuurlijk Mag da…
Dat was mijn karamellenvers dat ik voor speciaal voor Magda, onze bibliotheekmedewerkster, had gemaakt. Aanleiding was wereldboekendag én we gingen met mijn lievelingsbeheersorgaan (de bibraad dus) allemaal met een roos onze liefde betuigen. Christian Hennuy van Het Laatste Nieuws kwam supporteren én Christine Bollen kwam een fotooke nemen. Een fenomeen op zich, als zij een foto neemt is het ambiance in de keet. Vandaag stelde zij de foto samen alsof het een bloemstuk was.

woensdag 22 april 2009

Outgaards vrouwenvoetbal sfeerbeeld

van de overwinning.

damesvoetbal Outgaarden : de 'entourage'

Supporters, logistieke en emotionele ondersteuning, allemaal heel belangrijk.
En wat een ploeg speelsters. Ware ik 30 jaar jonger en een beetje sportief, ik zou nog willen meedoen, vooral voor het feesten nadien.

Outgaardse vrouwenvoetbal kampioen

Niet alleen KVLV heeft straffe madammen in Outgaarden, ook het vrouwenvoetbal.
Kampioen in 1ste provinciale, dat wil zeggen dat ze kans maken om naar 3de nationale te gaan ! Als ik het juist begrepen heb tenminste ! Ik ken niets van al die rangen en standen in het voetbal, ik heb het gewoon op een papiertje geschreven toen boer Engels het mij uitlegde. Dat papiertje bleek notabene nadien de achterkant van een bewijsstuk aangetekende zending te zijn waarvoor ik deze namiddag naar post ben geweest.
In alle geval, het was een superfeestje nadien...

glorierijke trams

De Lijn wil de tram weer opwaarderen. De enige keer dat ik nog eens een tram neem is aan zee, maar veel nostalgie is daar nu niet meer aan. Op bijgevoegde foto van de oude tram in Duinbergen daarentegen... ik ben te laat geboren. Ook de foto van de mooie badkostuumpjes en de foto van 'met hoeveel geraak ik op een bank'...
De democratisering van het kusttoerisme heeft ook een grote keerzijde... Al dat moois is weg.
(foto's komen van website Immo Cauwe)

Europa zorgt voor mijn huwelijk !

Nog deze zomervakantie wordt het versturen van tekstberichtjes en mobiel internetten in het buitenland gevoelig goedkoper, dat is het laatste nieuwsje dat Marianne Thyssen uit het Europees parlement weet te vertellen. Dat is goed nieuws voor mij en mijn geliefde echtgenoot die meestal in Nederland zit en vandaar gans Europa 'bereist'. Vanaf 1 juli zullen onze liefdes-sms'en en karamellenversen per GSM dus goedkoper worden.

criminaliteitscijfers voor Hoegaarden

Op de gemeenteraad gisteren kregen we een zeer interessante uitleg over de criminaliteitscijfers voor de politiezone én voor Hoegaarden. Ik som gewoon wat gegevens op die ik genoteerd heb. Diefstallen in gebouwen : Qua absolute cijfers is er een daling van het aantal diefstallen geweest in 08 : van 30 in 2007 naar 26 in 2008. Drie van de 17 raadsleden zijn vorig jaar slachtoffer geweest van inbraak in de woning ! (dat stond niet in de cijfers, maar bleek uit de vergadering) De absolute cijfers dalen door de verhoogde politiewaakzaamheid enerzijds en inbraakpreventie door burgers anderzijds. Hoegaarden is zeer populair bij inbrekers omwille van nabijheid E40. De risicograad voor inbraak is hoog. Wat betreft de verdeling Tienen/ Hoegaarden : in 2007 was 11% van de inbraken van de politiezone in Hoegaarden in 2008 was 14 % van de inbraken van de politiezone in Hoegaarden. Inbrekers zouden de dinsdag en de donderdag verkiezen volgens de cijfers. En op het eind van het jaar is er altijd een stijging van het aantal inbraken waar te nemen. De zonechef wees op het belang van burgerzin. Beter eens teveel naar de politie bellen als je iets verdachts ziet, dan dat je de volgende dag in de krant moet lezen dat er bij je buurman is ingebroken. (Zelf heb ik onlangs ook nog de politie gebeld omdat ik een verdachte bestelwagen had opgemerkt). Diefstallen van wagens : In Hoegaarden werden vorig jaar 2 auto's gestolen, die beide zouden teruggevonden zijn. Diefstallen uit wagens (inhoud) : In 2008 is dit in Hoegaarden 8 keer gebeurd, in Tienen 151 keer. Hier heeft vooral de carpoolparking een hoge risicograad. Niets in je auto laten rondslingeren is de boodschap ! (ik ben zeker geen goed voorbeeld, ik sleur soms de inhoud van een hele archiefkast mee). Verkeersongevallen : De meeste ongevallen gebeuren in het centrum, zowel in Hoegaarden als in Tienen. Gelukkig waren er in 2008 geen ongevallen met dodelijke afloop, wel waren er 2 zwaargewonden en 9 lichtgewonden. Andere interventies : Dit vond ik een vreemd gegeven : 1 op de 10 politie-interventies zijn familiegerelateerd. In Hoegaarden is de politie vorig jaar 50 keer tussengekomen bij familiekwesties. Nog een laatste weetje : De politiezone Tienen/Hoegaarden heeft vorig jaar voor 1.650.000 euro verkeersboetes geïnd (daar zijn er ook een paar van mij bij !), waarvan bijna 400.000 euro naar het boetefonds gaat. Daarmee worden dan preventie-acties verkeer mee gefinancierd.

zoek de liefde in het park

Speciaal voor het thema 'Liefde in het park' op de Dag van het Park op 31 mei. Ontdek de liefde in de ruime zin van het woord in De Tuinen en maak er een foto van. Misschien zie je wel een wilde wingerd die met veel liefde een oude boom omarmt. Of ben je getuige van een paar parende insecten. Of misschien zie je wel rusthuisbewoners met veel liefde voor de natuur in het park wandelen. Het kan allemaal. Neem er een foto, stuur hem binnen voor de fotowedstrijd naar : detuinenvanhoegaarden@telenet.be. Ook gelegenheidsfotografen met een mini-toestel maken kans om te winnen. Het is de originaliteit die wint.
Bijgevoegde liefdevolle foto is een combinatie van verschillende soorten liefde : liefde voor de Tuinen, liefde voor poëzie, liefde voor de zon, enzovoort... Foto werd genomen op de dag van het park door een fotograaf met liefde voor nieuws.
Alle vormen van liefde zijn toegelaten voor deze wedstrijd.

dinsdag 21 april 2009

Van Rompuy boys gesignaleerd in Hoegaarden

Meer bepaald aan de inrit van Inbev in E Oury of stationstraat. Spijtig dat Herman er niet bijstaat. Sinds hij eerste minister is, ben ik absolute fan van hem. Maar Crevits is stijger met stip. Haar verhalen op Facebook zijn hilarisch, maar ze kan natuurlijk ook zeer ernstig zijn. Politica naar mijn hart.

maandag 20 april 2009

Nik goes Europe !

4de plaats voor Europa. Nik is madame die ervoor gaat. Vlaanderen zal geweten hebben dat ze opkomt. Ook wij kunnen voor haar stemmen, ook al woont ze in Lier. En ik ga dat doen ook. Kijk eens op haar website : www.nikvangool.be Ik ben er fier op dat ze mijn collega is. Van mij mag ze onmiddellijk naar Straatsburg (en ze heeft beloofd dat ik dan op bezoek mag komen !)

(beetje) op de foto met minister van werk

Foto toegestuurd gekregen van de openingsplechtigheid opendeur sociale economie Vlaams-Br. Voor de aandachtige kijkers : minister Frank Vandenbroucke (rechts in beeld) vraagt zich af of hij het dameskoffiekransje zou komen storen. Had hij gerust gemogen. Steven van het kabinet van Monique Swinnen is een echte all-round medewerker, maar dat wist ik al. Hij heeft deze speciale foto gemaakt.

zondag 19 april 2009

boeiende week in het vooruitzicht

Noteer alvast met stip : Donderdagavond om 18 u : liefde in de bib. Kom met een rode roos naar de bib om je liefde voor de bib te verklaren én maak kans op een reis naar Barcelona. En... wij hebben een verrassing te vertellen aan de pers. Surprise... Diezelfde avond om 20 u : toelichting over het statuut vrijwilligers door Davy van de provincie. Toffe gast. Is de vroegere cultuurfunctionaris van Bierbeek. En ramp ooo ramp : ik zie dat het sportdag is vrijdag voor de gemeentelijke ambtenaren en politici. Dat mij dat nu moet overkomen. Gegarandeerd blijf ik met mijn voeten achter een Zweedse plint hangen, val ik van een sportraam of fiets of krijg ik een leren bal in mijn gezicht. Sporten is voor mij vaak synoniem voor 'accidenten', ben nogal onhandig in die zaken. Gelukkig kan de week mooi afgesloten worden met een voorbereidende vergadering voor het feest der feesten : het zomerse Bleyfeest.

ontvangst Internationale bakkersgilde in Hoegaarden

Benny Swinnen is voorzitter van de Belgische afdeling van de Richemont Club (Master Bakers). De club bestaat 50 jaar en heeft een koninklijke oorkonde overhandigd gekregen uit de handen van de schepenen van lokale economie (Fred) en toerisme (ikzelf).
De internationale gasten konden proeven van de Hoegaardse streekproducten. En... ik heb een bakker betrapt op beroepsmisvorming : toen we afruimden heb ik gezien dat hij een bierpraline op een bordje had 'gedissecteerd' , helemaal van het jasje ontdaan om te zien hoe het in elkaar zat.

Veel volk (CD&V en anderen) op opening openbedrijvenweek sociale economie in Tienen

Prachtige vertegenwoordiging vanuit CD&V-hoek. En ik was niet de enige die 3 petten ophad. Ook Annita Vandenbrouck had er 3 op (IGO, provincieraadslid, OCMW-voorzitter Kortenaken). En Monique Swinnen was natuurlijk gewonnen : die had er 4 : député provincie, voorzitter Dienstencoöperatief, raad van bestuur IGO én gemeenteraadslid Aarschot.
Foto 1 : 9 CD&V-mandatarissen, waaronder Jan Laureys, kwamen supporteren voor de 'kick off'.
Foto 2 : Trees Merckx (niet meer politiek actief) en Gaby Trompet (CD&V Glabbeek én Groep KVLV)
Foto 3 : Annita VAndenbroeck, CD&V Kortenaken , minister Frank Vandenbroucke en Jan Brocatus, directeur IGO
Foto 4 : Steven, de chauffeur van Monique Swinnen, legt aan Gaby uit hoe je een mooie foto maakt. Ik geniet van het moment dat Annita op het knopje drukt.
't Was weer heel plezant. Weer vele 'speechtips' opgestoken zowel van minister als van député. Elke dag worden we een beetje slimmer...
Conclusie : de combi werk/politiek is heel plezant.

zaterdag 18 april 2009

nieuws uit Altmünster

Altmünster is de Oostenrijkse gemeente waarmee we verbroederd zijn. Ik krijg altijd hun gemeentelijk infoblad in mijn postbakje. Wat valt mij op : Zij hebben ook een palmwijding op hun activiteitenkalender staan. En vanaf april hebben zij elke 3de zaterdag van de maand een 'Raritätenflohmarkt'. Op 1 mei hebben ze om 6 u 's morgens een 'Weckruf durch den Musikverein'. Dat zou de harmonie hier in de Bley eens moeten doen om 6 u 's morgens, ik zou niet goed gezind zijn. Maar hier ben ik nu wel jaloers op : zij hebben een Segelhaven (je kan er zeilen op hun meer!)

morgen minister en meesterbakkers

In de voormiddag zet ik mijn pet op van het werk en vertegenwoordig ik het Dienstencoöperatief op de opening van de week van de sociale economie bij IGO/Fundament. De week wordt geopend door zowel minister Frank Vandenbroucke als gedeputeerde Monique Swinnen. Eigenlijk zou ik 3 petten moeten meenemen : die van het werk, die van IGO (ik zit in raad van bestuur) en die van de gemeente Hoegaarden (ook gemeentebesturen zijn uitgenodigd).
Op de foto ons Yasmine (superblitse secretaresse) met een appel (kaars van de Vlaspit) en de 400 zakjes met koekjes van boerderij De Brabander, voor al onze personeelsleden in Vlaams-Brabant. Ik veronderstel dat minister Vandenbroucke morgen ook wel zo'n pakketje zal krijgen. In de vooravond ontvang ik vanwege het gemeentebestuur de Richemont Club op het gemeentehuis : een internationaal gezelschap van Master Bakers. Japanners, Duitsers, Turken, het wordt een 'toren van babel' in het gemeentehuis. Benny Swinnen is voorzitter van de Richemont Club Belgium én zij bestaan 50 jaar. Ik mag hun koninklijk oorkonde overhandigen. Dit moet allemaal zeer plechtig gebeuren, met sjerp en al.
Van de koninklijke oorkonde had ik ook een foto, maar die ben ik per ongeluk kwijtgespeeld. Ik zal er morgen een nieuwe nemen bij de overhandiging.

vrijdag 17 april 2009

kijk wat mijn nieuwe liefde kan...

Tja, de liefde tussen mij en mijn en nieuwe laptop is nog steeds zeer groot. En kijk, ook mijn collega's zijn verliefd op hem. Ze zijn stikjaloers op mijn ingebouwde webcam en op zijn andere ingebouwde snufjes.
Maar ze hebben wij gewaarschuwd : na een paar maand gaat de verliefdheid vanzelf weer over. Dan wordt het hetzij echte liefde (heel mooi) hetzij onverschilligheid (spijtig). In alle geval, ik zal foto's van mezelf kunnen nemen zonder dat er iemand bij is om op het knopje te duwen. Wie mijn blog leest, kan als eerste mijn nieuwe look bekijken als ik naar de kapper ben geweest, ooit (?) eens een nieuw kleedje koop, of met krulspelden aan zit te bloggen.

donderdag 16 april 2009

gat in de markt (of gat in de plank ??)

Blogmaster Nieuwsblad slaat vandaag de nagel op de kop. Hij heeft het over de nieuwe fruitautomaat in Outgaarden. Geweldig initatief trouwens, ondernemende familie. Nuttig huisraad zoals WC-papier zoals hem zou gesuggereerd zijn, vindt hij geen goed idee. Dan liever een toiletautomaat. DAT IS NU EENS HELEMAAL JUIST; Zeker de moeders met jonge kinderen zullen dat beamen. Kinderen moeten altijd op de meest onwaarschijnlijke plaatsen dringend naar toilet. In onze steden zijn er quasi geen openbare toiletten. Vroeger waren in de steden de toiletten een soort collectief gebeuren. Voor sommige zeer kleine huisjes in kleine steegjes stond het toilet (plank met gat) gewoon op het eind van het steegje. Zeker goed voor het sociaal leven. Zou dat de reden zijn dat vrouwen steeds met 2 naar het toilet gaan als ze uitgaan ? Willen ze er een sociaal gebeuren van maken ?

ik ben er dol op...

en ga er helemaal van uit de bol : ik ben vandaag mijn nieuwe laptop op onze informaticadienst gaan halen. Werkelijk TE hip voor mij... en mijn beperkt PC-brein. Mijn dochters zijn stikjaloers ! Wat hij allemaal heeft... Een ingebouwde webcam... ik zou niet weten waarvoor dat eigenlijk dient, bovendien vind ik toch het knopje niet om hem aan te zetten. Een voeler voor vingerafdrukken. Ik zou hem kunnen zo kunnen instellen dat alleen mijn eigen vingers hem kunnen aanzetten. En als je het geluid luider of minder moet zetten, moet je hem strelen ! Echt waar. En dat zijn dan nog maar de paar functies die ik al heb uitgeprobeerd. En eindelijk heeft mijn werkPC een netwerkkaart opdat ik in de tuin al liggend in het gras kan surfen en bloggen. Mijn vorige was dan ook een vooroorlogs model (de zuinigheid van de social profit) die zich niet wou laten aanpassen aan ons 'wireless' systeem en nog steeds een kabeltje wou. Ik ben er zowaar verliefd op ! Weet je wat : ik neem een foto van mij en mijn PC in de Tuinen en ik stuur hem binnen voor de fotowedstrijd 'Liefde in het park'.

woensdag 15 april 2009

tenTUINstelling

Gezien in het toeristisch infopunt van Knokke Heist : Een vereniging organiseert daar tijdens een verlengd weekend een tentuinstelling : private tuinen worden opengesteld opdat kunstenaars kunnen komen exposeren. Lijkt mij wel eens leuk voor in Hoegaarden. Ik zou mijn tuin alvast openstellen voor zo'n tuin -en kunstenroute, maar dan zou er eerst nog moeten 'gekrapt' worden. 't is in alle geval eens wat anders dan een gewone tentoonstelling. En het leuke is, tenTUINstelling kan je niet vertalen. Het flyertje voor de Walen was 'pour les wallons la même chose...'

maandag 13 april 2009

vamosalaplaja

voor een paar dagen toch. Ik haal mijn kajak van stal en morgen zie je mij misschien voorbijpeddelen als je klikt op volgende link : http://www.infometeo.be/klanten/rbsc/index.php

Opendeurweek sociale economie

Stond al te lezen op blog Nieuwsblad. De sociale economie zet zijn deuren open in de week van 20 april. Ook aan ons Landelijk Dienstencoöperatief kan je een bezoekje brengen, hetzij in Wijgmaal (per bus), hetzij in Aarschot (per bus of per fiets). De fiets kan je huren bij Vélo, sociale werkplaats voor fietsenherstelling. Of je koopt er één in de kringwinkel natuurlijk. Allemaal tof volk bij al die organisaties. Coördinatoren die zowel het economisch als het sociale rendement moeten in 't oog houden. Duurzaam ondernemen, zowel op economisch als op sociaal en ecologisch vlak, dat is sociale economie. Volgens mij is dit de enige toekomst, ook voor de zogenaamde reguliere economie. Voor het volledige programma : http://www.kwaliteitwerkt.be/ http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=BLRBI_20090410_001&PostCode=3300 Maar eerst hebben wij nog ander nieuws met Groep KVLV. Hou woensdagavond de TV in 't oog en lees donderdag de kranten. En let op de auto's die rondrijden met een witte sticker. Grote persconferentie voor gans Vlaanderen. Ik zal er spijtig genoeg niet bij kunnen zijn, wegens aan het peddelen in mijn kajak.

zondag 12 april 2009

proficiat !

aan www.oorbeek.be voor zijn 5-jarig bestaan. Roger Vanhulst zoekt voor ons de interessante weetjes bij elkaar. Makkelijk voor een drukbezette politica. En... het is een website met een groot hart voor Hoegaarden.

perikelen van het Hollands leger in Tienen en Hoegaarden

in 1830, opgetekend in 1857 door een Hollandse luitenant. Hollands leger was van plan om de opstand in Luik, Brussel, Tienen en Leuven neer te slaan. En de Hollanders dachten dat de boterpotten op de wallen van Tienen kannonnen waren.... ('t is altijd iets met die Hollanders...) Ze laten Tienen dan maar links liggen, verdwalen nog een paar keer en arriveren uiteindelijk in Hoegaarden. Citaat : Men komt voor Thienen, vindt de bevolking daar tot wederstand bereid, doet niets om die stad tot onderwerping te brengen, maar gaat, na een kort oponthoud, links om Thienen heen en trekt op Hougaerde; - de opstandelingen beroemden er zich later op, dat de boterpotten, op de wallen van Thienen geplaatst, voor kanonnen waren aangezien en de Hollanders hadden doen aftrekken; een verloren gevecht doet minder kwaad aan een leger, dan zulk eene verkleining van zijn naam - Het oponthoud voor Thienen, de slechte toestand der landwegen die men volgde, en het tijdverlies te weeg gebragt door eene vergissing bij de marschregeling, deden zooveel tijd verspillen, dat de avond was gevallen toen men Hougaerde bereikte; men was den geheelen dag in beweging geweest om hoogstens zes uur afstands af te leggen. Te Hougaerde vond men eenige levensmiddelen; geregelde uitdeeling daarvan had niet plaats; de een kreeg wat, de ander niets.

toekomst voor een stal ... en een kapel

De kapel van het oud rusthuis in de Tiensestraat... Vroeger was het een paardenstal. In 1883 werd het hele complex (boerderij/brouwerij) geschonken aan de gemeente voor de inrichting van een rustoord voor bejaarden. Pas in 1953 zou (volgens het boekske dat voor mij ligt) de paardenstal verbouwd worden tot kapel (voor het rustoord). En in 2010 wordt de kapel een (sociale) woning. Open Kerken houdt zich bezig met herbestemming van kerken en kapellen. Maar vroeger had je dus ook de omgekeerde richting, zoals stallen herbestemmen naar kapellen. Ook de vlooienkapel in Rommersom zou vroeger een (schaaps)stal geweest zijn...

Hoegaarden Trophy in Meldert

Hele leuk groepsarrangement van Acteam. Eén van de bestuurders van Acteam is trouwens van Meldert. De beroepskrachten van CD&V zijn dat al eens komen doen. Soort teambuilding met landbouwproeven in het mooie Meldert. De deelnemers leggen onderweg volgende proeven af: tractorproef, proef te paard, meetproef van landbouwperceel, cognitieve proef rond het boerenthema, fysieke proef met kruiwagens en aardappelen, koemelken en lassowerpen. Meer info : http://www.acteam.be/indexBN.htm

zaterdag 11 april 2009

kijk, ik kan het zelf !

De webmaster van de CD&V-site heeft ons paar maand geleden bijles gegeven over het nemen van de foto's :
Zorg altijd dat je je wederhelft bij hebt om op het knopje van de kodak te duwen, zo luidde het toen.
Dat is van 'den ouwen tijd' volgens mij. Kijk maar op de foto, door mezelf genomen én ik sta er ook op.
De rest van het gezelschap zijn de Vlaams KampeerToeristen, afdeling Hageland, die hun 20-jarig jubileum in Hoegaarden kwamen vieren. Zeer dankbare en gezellige bende ! Er zal geen enkele toeristische attractie aan hun aandacht ontsnappen, daarvoor heeft Carolien van het Toeristisch Infopunt gezorgd.
En ze hebben eigen sweaters en T-shirts van hun vereniging.

Marianne Thyssen wordt gespot in Hoegaarden

Net in de Humo gelezen. Onze nationaal CD&V-voorzitster is een fervent wielerfanaat. Haar favoriet toertje is vanuit Oud-Heverlee richting Waals-Brabant en dan terugkomen over HOEGAARDEN. Niet alleen een goede voorzitster dus, maar ook een madame met smaak.

vrijdag 10 april 2009

nieuw bier ontdekt

in Durbuy : de 'Durboyse'. En je kan hun brasserie artisanal bezoeken. Heb het bier zelf niet geprobeerd. Na 15 km stappen was ik eerder toe aan een coca cola !

bijles en faalangst ??

De edele Orde van den Moutstock is een veelgevraagde leermeester van Hoegaardse biercultuur. Binnenkort weet ik er alles van. Zij komen een demo geven op de contactavond in Diest 'Fier op ons Bier' van Horeca Hageland én zij komen pers en genodigden bijles geven op de officiële opening van het Toeristisch infopunt. Dat allemaal in dezelfde week. Als ik na deze 2 bijlessen nog steeds niet 'op Hoegaardse wijze' een witte kan schenken en drinken, ben ik gebuist als geïntegreerde nieuwe Hoegaardier. Weet je wat... ik ga nog stiekem een beetje 'bijoefenen'.

(de foto komt van hun website)

donderdag 9 april 2009

morgen verplichte rustdag

Romantisch(?) (misschien) uitje met mijn lieve echtgenoot. Wij slagen er maar niet in om onze agenda's op elkaar af te stemmen. In de week zijn we beide druk bezig, in het weekend heb ik wel één of ander evenement waarvan ik denk dat ik niet kan gemist worden, ofwel willen de dochters dat we hen naar één of ander kamp brengen. Het is wel altijd iets. Voor morgen hebben we onze afspraken verschoven en gaan wij eens rustig wandelen in Durbuy, terrasjes doen, gebouwen kijken, en andere leuke activiteiten die er normaal niet van komen. Hopelijk kunnen we het laten om over het werk of over de politiek te praten. Ik smeer mijn stapschoenen al in en vul mijn rugzakje met een flesje water. CHILLEN noemen mijn dochters dat. En ik kan dat ook.