Pagina's

vrijdag 12 februari 2010

Hoegaardse legendewandeling in voorbereiding

Eén van de nieuwe producten van ons Toeristisch Infopunt voor deze zomer zal 'de Legendewandeling' zijn. Ondersteund door een flyer (of een gids voor de groepen) loop je langs een paar 'legenderijke' plaatsen in Hoegaarden. Dat zijn er heel wat.
En wat doet mij plezier .... er is een legende rond de Tillekensjacht. De Tillekensjacht is vroeger nog al aan bod gekomen op mijn blog.   Tillekensjacht in nog steeds iets 'dat leeft' bij de oudere generatie.
Voor de duidelijkheid : veel legenden (of delen van legenden) zijn historisch onjuist; Het zijn vaak fantasierijke volksverhalen die van generatie tot generatie werden voortverteld aan de Leuvense stoof. Je vindt er veel van terug op de volksverhalenbank die onder begeleiding van professor Top werd opgetekend.

Maar... het is niet omdat het grotendeels fantasie is, dat het niet leuk zou zijn als toeristische wandeling. Het monster van Loch Ness is ook een legende en hoeveel mensen gaan daar niet naar kijken ?

Er zijn trouwens ook moderne volksverhalen, zowel in de stad (er zijn heel wat stadssagen), als op het platteland. Het verhaal van ons biermanneke (binnenkoer Kouterhof) is een voorbeeld van een recentere Hoegaardse legende. Er is quasi niets van waar, maar het is wel leuk om te vertellen.

foto (van website Davidsfonds) : Professor Stefan Top : Twee jaar geleden nog in Hoegaarden voor een avondje Hoegaardse volksverhalen .  Ik heb in 2de licentie Germaanse nog les gehad van Stefan Top. Volkskunde was een keuzevak, dat ik vanzelfsprekend gekozen heb omdat je dan niets anders moest doen dan (volks)verhaaltjes lezen....  En binnenkort kan ik die weer lezen in onze legende-flyer.