Pagina's

woensdag 10 februari 2010

Persoonlijke bijles in het Hoegaards (bier)verleden

Waar kan ik beter Hoegaardse (historische) bierbijles krijgen dan van Meester Guilluy ?  Met onze ontwerpflyer van het brouwleerpad in de hand hebben we het brouwleerpad uitgeprobeerd.  Weliswaar met de auto,  gezien de hoge leeftijd van Meester Guilluy.  Hij wordt dit jaar 94.
Voor wie hem nog niet kent : Meester Guilluy is de vroegere hoofdonderwijzer van de gemeenteschool die zich zijn ganse leven gewijd heeft aan onze rijke biergeschiedenis.  Zijn manuscripten waren de basis voor het brouwleerpad.  Frans Huon was nog burgemeester toen hij mij de 4 dikke bundels overhandigde en de hoop uitsprak dat er 'iets' zou mee gebeuren.  Het 'iets' is ondertussen wel 'iets heel moois' geworden, dankzij de mooie foto's van de familie Guilluy en dankzij veel vrouwkracht van de gemeentelijke diensten.  ('Deze bierkar werd door vrouwen getrokken...')
Ik ben tijdens mijn bijles van vandaag weer heel wat weetjes rijker geworden, die je nergens kan lezen.  Bijvoorbeeld het verhaal van de kwispedoor van Emérence, echtgenote van de kapper die vroeger op het Gemeenteplein naast café Venetiaen een kapsalon had.  Voor wie niet weet wat een kwispedoor is : http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwispedoor  of (tip van Jos, de zoon van meester Guilluy) : kijk in de boekjes van Lucky Luke.
Of het verhaal van brouwer Ladeuze, die Meester Guilluy nog persoonlijk heeft gekend en die een sigaret met 2 vloeitjes rolde (zo dik als een sigaar).
En in Het Kouterhof stonden de koeien op 2 verdiepingen.
En de kapel Heilig Hart in de Stoopkensstraat (zonder beeld!) is gemaakt van onder andere de witte steen van de gloriëtte van brouwerij Coenegras (nu houthandel Vandermolen).
Te veel om op te noemen.  En we zijn tot de conclusie gekomen dat we na het brouwleerpad nog heel wat andere dingen willen ontwikkelen die gebaseerd zijn op de know how van Meester Guilluy.  Een industrieel erfgoedwandeling bijvoorbeeld.  Welk dorp van onze omvang heeft zo'n rijk industrieel verleden ? Twee suikerfabrieken, een zeepfabriek, leerlooierij, ....
Naast historische kennis heeft meester Guilluy nog heel wat andere talenten : hij is een uniek bewerker van gobertangesteen, hij maakt nog wekelijks echte mumbollen (van Cesar) en, ... maar dit kan ik niet checken : hij beweert het zuiverste Hoegaards te spreken van ons allemaal.   Dat hadden de leden van de werkgroep Oude Straatnamen ook al wel begrepen, want Meester Guilluy staat 'met stip' op onze 'guestlist' voor ons taalevenementje rond de Hoegaardse straatnamen in samenwerking met de bewoners van Villa Hugardis.