Pagina's

maandag 20 januari 2014

KVLV verdedigt het recht op basismobiliteit, ook op het platteland

KVLV, Vrouwen met vaart maakt zich zorgen over de uitspraken van directeur-generaal van vervoersmaatschappij De Lijn Roger Kesteloot over de plannen van de Lijn om het openbaar vervoer in de steden nog te versterken ten nadele van het aanbod op het platteland.

Nog maar pas voerde KVLV, samen met Welzijnszorg en Landelijke Gilden, actie rond het thema ‘Armoede (op den) buiten!’.  Het aspect ‘mobiliteit’ is hier een heel belangrijke factor. Op het platteland is er steeds meer sprake van vervoersarmoede. Vervoersproblemen beknotten mensen in het volwaardig kunnen deelnemen aan het openbare leven of zelfs te voorzien in hun basisbehoeften. Voor sommige bewoners is het dan ook een extra factor in het sociale isolement. Bovendien blijken vrouwen, en dan vooral oudere vrouwen, qua mobiliteit de kwetsbaarste groep.
Voldoende mogelijkheden hebben om je te kunnen verplaatsen, is belangrijk voor de leefbaarheid van kleinere dorpen en gemeenten, zeker gezien het wegtrekken van diensten en voorzieningen. Niet iedereen beschikt over een wagen! De bus brengt mensen wel van en naar grotere steden, maar de verbindingen zijn nu al vaak slecht en beperkt. Indien hier nog in gesnoeid wordt, zal de vervoersarmoede op het platteland alleen maar toenemen.

Kesteloot gaf aan dat er op het platteland misschien meer moet ingezet worden op alternatieven zoals bv. ‘Autodelen’. In haar activiteitenaanbod van 2014 zet KVLV al in op gelijkaardige initiatieven. Zo organiseren verschillende lokale KVLV-groepen in samenwerking met ‘Autopia’ infosessies over de mogelijkheden van ‘Autodelen’ op het platteland.