Pagina's

maandag 29 januari 2018

Natuurproject Bijengaarden in Hoegaarden - dit voorjaar in uitvoering

Dit voorjaar worden de 4 bijengaarden uitgevoerd.

Het is een gemeentelijk natuurproject waarvoor we van de provincie Vlaams-Brabant subsidies gekregen hebben.  De uitvoering gebeurt door het Regionaal Landschap Zuid-Hageland.
De bedoeling van dit project is het 'bijvriendelijker' maken van de openbare ruimte als het stimuleren van particulieren om hun tuin interessanter voor de bij te maken.

Het vorig jaar werd er vooral geïnventariseerd en voorbereid voor de uitvoering.


Belangrijk in dit project zijn de 4 geselecteerde openbare 'bijengaarden'.  Het zijn 4 interessante en drukbezochte locaties waar we via extensief maaibeheer, bloemenweiden en hagen enerzijds de aanwezigheid van de bij willen stimuleren en anderzijds tijd (van de groendienst) willen besparen (het gras moet dan veel minder gemaaid worden.).   Bovendien wordt dit toeristisch interessanter op deze manier.
Dit zijn de bijengaarden die dit voorjaar worden aangepakt :
Perceel Marollenkapel, Geosite, Sint-Franciscuskapel (Doelstraat) en tuin pastorie Outgaarden.
Extensief maaibeheer, bloemenweides, bloemenheggen, bloemenborders... het zal deze locaties aantrekkelijker maken, bijvriendelijk én onderhoudsvriendelijk.  Om naar uit te kijken.  Het leuke is dat dit ons dankzij de subsidies uit het natuurproject van de provincie quasi niets kost.