Pagina's

zondag 11 oktober 2009

Week van het bos. Thema : Zaad met Pit

Vandaag is de week van het bos begonnen. Scholieren zijn weer op trek met hun zakjes om blaadjes te verzamelen die dan thuis nog moeten gedroogd worden. Mijn kinderen zijn dit gelukkig al ontgroeid.
Onze nieuwe minister van leefmilieu Joke Schauvliege (foto) in haar speech bij de opening van de week van het bos :
Naar jaarlijkse gewoonte belicht de Week van Het Bos één centraal thema. Deze keer gaat de aandacht naar het belang van de autochtone bomen en struiken, met de prikkelende slogan: Zaad met Pit. Vorige maandag organiseerde het Agentschap voor Natuur en Bos samen met de Vereniging voor Bos in Vlaanderen een zeer geslaagde studiedag rond dit thema. Het is niet eenvoudig om het belang van autochtone soorten te verklaren. Amper 5% van de bomen in Vlaanderen zijn nog autochtoon. Maar ze zijn voor de genetische diversiteit essentieel: zíj zijn ons groen erfgoed.
Persoonlijke bedenking : in Hoegaarden wordt niet alleen het percentage 'bomen van hier' steeds kleiner, ook het percentage (echte) autochtone inwoners wordt steeds kleiner door de enorme inwijking. Worden zij op termijn dan ook erfgoed ? En onder welke minister zou dat dan vallen ??
In alle geval : ik hou zelf heel veel van de autochtone Hoegaardiers ! Meer nog, ik ben er dol op...