Pagina's

woensdag 25 september 2013

Nationaal persbericht : KVLV, Vrouwen met Vaart, zegt neen tegen vrouwonvriendelijk wetsontwerp

Persbericht

KVLV, Vrouwen met vaart zegt neen tegen vrouwonvriendelijk wetsontwerp over het aanvullend pensioen bij echtscheiding

Volgens een wetsontwerp dat ingediend werd in augustus 2013 zal het  groepsverzekeringskapitaal dat na een echtscheiding wordt uitgekeerd, integraal toebehoren aan de echtgenoot op wiens naam de groepsverzekering werd afgesloten.  KVLV, Vrouwen met vaart waarschuwt dat dit wetsontwerp vrouwonvriendelijk is.

Slechts 18% van de gepensioneerde vrouwen heeft een aanvullend pensioen bij pensionering, bij mannen is dat 45%! Door de beroepskeuzes die vrouwen vaak maken in functie van zorgtaken en de noden van het gezin, bouwen ze minder wettelijke en aanvullende pensioenrechten op.

Tegelijk constateren we dat vrouwen meestal de economisch zwakste partner in het gezin zijn en zelden een individueel pensioenplan opstarten. Loopt het huwelijk later op de klippen, dan houdt men bij de verdeling van de huwgemeenschap vaak geen rekening met het opgebouwde kapitaal in het kader van een groepsverzekering of pensioenspaarplan op naam van de man.

Volgens het Grondwettelijk Hof (arrest GH 54/99 en GH 136/2011) en het Hof van Cassatie hebben beide partners nochtans recht op de helft ervan. Een groepsverzekering wordt door onze hoogste rechtscolleges niet beschouwd als een eigen goed, maar als deel van het gemeenschappelijk vermogen van beide echtgenoten.

In augustus 2013 werd een wetsontwerp ingediend dat hier haaks op staat. Volgens dit wetsontwerp zal het groepsverzekeringskapitaal dat na de echtscheiding wordt uitgekeerd, integraal toebehoren aan de echtgenoot op wiens naam de groepsverzekering werd afgesloten.

Het wetsontwerp voorziet wel dat er bij de bepaling van de onderhoudsuitkering tussen ex-echtgenoten kan rekening gehouden worden met de opgebouwde pensioenrechten. Er wordt ruimte gelaten om te onderhandelen over een compensatie van de economisch zwakkere partij onder de vorm van een rente of kapitaal bij vereffening/verdeling na echtscheiding. In eenzelfde beweging stipuleert het wetsontwerp dat een pensioencompensatie kan betaald worden door de echtgenoot met een ruimere pensioenopbouw.

Toch waarschuwt KVLV, Vrouwen met vaart dat dit wetsontwerp vrouwonvriendelijk is.

In een minnelijke schikking moet de economisch zwakkere partij, bijna altijd de vrouw, als onderhandelaar immers wel erg sterk uit de hoek komen om het gebrek aan wettelijk en aanvullend pensioen gecompenseerd te zien.

Ook vreest KVLV, Vrouwen met vaart voor een gebrek aan technische kennis van deze zeer gespecialiseerde materie bij advocaten en raadslieden die geacht worden correct te adviseren en als onderhandelaars het evenwicht dienen te herstellen.
Verder laat dit wetsontwerp te veel beslissingsruimte aan de partijen zelf en bij niet akkoord, aan de rechter. 
Het standpunt van KVLV, Vrouwen met vaart is duidelijk en eenvoudig:
1. Het aanvullend pensioen dat men opbouwt tijdens het huwelijk is loon. Beide partners hebben hier even veel rechten op.

2. Bij vereffening/verdeling van de huwgemeenschap valt het opgebouwde kapitaal van de groepsverzekering in het gemeenschappelijk vermogen en moet het verdeeld worden in gelijke helften.

3. Een pensioencompensatie via een onderhoudsuitkering is precair, onzeker  en beperkt in de tijd. Het komt er pas na onderhandelingen of toekenning door de rechter en kan dus niet!

4. Het nu voorliggend wetsontwerp is asociaal. Het ondermijnt de solidariteit binnen het gezin en laat de partner (meestal de vrouw) die investeert in het gezin en de opvoeding van de kinderen en die de andere partner ondersteunt om zijn carrière uit te bouwen in de kou staan!


Meer informatie omtrent de standpunten van KVLV, Vrouwen met vaart:
Brigitte Blanpain, GSM: 0474/74 92 52 of An Deneffe, GSM: 0474/12 74 89