Pagina's

woensdag 14 maart 2012

Hoegaarden doet mee met bebordingsactie van voetwegen (of kerkwegels)


Hoegaarden is op vele vlakken een onuitputtelijke gemeente ; als schepen geraak je zo goed als zeker overwerkt, zoveel te doen.   'Kerkwegels', de kleine steegjes in het dorp (de kortste weg naar de kerk of naar de bron??), zijn een speciaal gegeven.  Zelf ben ik er dol op en ik droom al lang van een dorpswandeling langs deze smalle voetwegen.  En ik niet alleen... het ganse schepencollege dol op deze pareltjes.
Op dit moment doet de provincie een subsidie-oproep (en wij gaan ons geluk wagen) om deze voetwegen te 'beborden'.  

Voordelen van buurt- en voetwegen

  • Een van de krachtigste troeven van buurt- en voetwegen is hun multifunctionaliteit. Zij kunnen zowel een rol spelen in de recreatieve sfeer als voor het woon-werk-, woon-school- en woon-winkelverkeer.
  • Duurzaam Het functionele gebruik van de trage wegen is een duurzame manier geworden om zich op een korte, aangename en veilige manier te verplaatsen.
  • Toegankelijk Voor kinderen, lokale bewoners en ouderen zonder eigen vervoer zijn deze wegen niet meer weg te denken.
  • Toerisme  Trage wegennetwerken betekenen een meerwaarde voor het lokale toerisme, versterken de beleving van het landschap en de identiteit van een regio.
  • Cultuurhistorische waarde  Naast hun functie als ecologische verbindingen hebben buurt- en voetwegen ook een onmiskenbare cultuurhistorische waarde. 
We hopen dat ons bebordingsdossier kans maakt bij de provincie.  We zijn natuurlijk niet de enige aanvrager...  Het is de bedoeling om de meest voor de hand liggend voetwegen te beborden, niet om de voetwegen die al jaren niet meer gebruikt worden terug in het leven te roepen.

Heb gisteren weer iets leuks ontdekt in de kasten van het gemeentehuis, meer bepaald in de atlas der buurtwegen (héééél oud, 18e eeuw ?).  Die buurtwegen hebben allemaal een nummer maar ook een naam.  Soms heel poëtische namen... je krijgt ze nog te horen.  En ik heb nog veel andere dingen bijgeleerd, van mensen op het gemeentehuis die maar een beetje ouder zijn dan ikzelf.  Het gaat over kruisdagen.... en hoe dat vroeger toch wel een belevenis was in onze gemeente.  Meer hierover later.