Pagina's

dinsdag 13 maart 2012

Gratis duurzaam (ver)bouwadvies in Hoegaarden


Tot nu toe was er reeds een tussenkomst van Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant waardoor (ver)bouwers zeer goedkoop konden beroep doen op Dialoog vzw (erkende partner i.k.v. Duurzaam Bouwen).  Bouwers en verbouwers konden aan een zeer goedkoop tarief beroep doen op de know how van Dialoog op vlak van duurzaamheid (energiebesparing, isolatie, verluchting….).  Tot nu toe was dat 25 euro voor 3 uur voor advies op basis van plannen en 50 euro voor een advies ter plaatse.
De gemeente Hoegaarden draagt duurzaam bouwen en wonen hoog in het vaandel. Daarom werd op de gemeenteraad beslist om in het geval van VERbouwingen (en voor zover ons voorzien budget het toelaat)  dit duurzaamheidsadvies gratis te maken, tot het jaarbudget hiervoor op is.  Het komt neer op een tussenkomst van hetzij 25, hetzij 50 euro per dossier. Het budget is beschikbaar via de ‘pot’ warmtepompsystemen.  De gemeente krijgt op haar beurt deze middelen ter beschikking gesteld via de milieuconvenant met Vlaanderen.
Dit voorstel past binnen de beleidsoptie van de gemeente om particulieren te stimuleren om het woningenbestand te optimaliseren en duurzamer (vooral energievriendelijker) te maken.  
Het reglement geldt voor woningen op grondgebied Hoegaarden.  Op die manier komen ook bijna-inwoners, mensen die hier nog niet wonen en een woning verbouwen in Hoegaarden, in aanmerking.