Pagina's

dinsdag 7 oktober 2014

Oxfam Hoegaarden nodigt u uit voor Sap voor Sap op 11 oktober

Op 11 oktober kan je een lege fruitsapverpakking – een fles of brik van om het even welk merk – inruilen voor een gratis fles fairtradefruitsap van 1 liter. In oktober vorig jaar organiseerde Oxfam-Wereldwinkels een gelijkaardige actie. Meer dan 40.000 gezinnen maakten toen kennis met de pure smaak van eerlijke chocopasta. 

Verander. Sap voor sap.
Kiezen voor eerlijk sap is meer dan van fruitsapmerk veranderen. 
Je helpt Oxfam om een wereldwijde verandering in gang te zetten. Tijdens de Week van de Fair Trade maakt Oxfam-Wereldwinkels iedereen ervan bewust dat de handelsketen van sinaasappel tot fruitsap vaak niet eerlijk verloopt. 

Drie gigantische bedrijven die sinaasappelen verwerken hebben alle macht in handen. Zij bepalen de voorwaarden en de prijzen waartegen de kleine boeren sinaasappelen moeten leveren. De omstandigheden waarin de boeren en de fabrieksarbeiders werken en leven, zijn daarbij niet hun grootste zorg.

Oxfam pakt het helemaal anders aan. Het fruitsap in de wereldwinkel komt van fairtradecoöperaties met kleinschalige boeren. Door samen te werken staan de boeren sterker tegenover de grote spelers in de sector. En uiteraard krijgen ze een goede prijs voor hun sinaasappels. Bovendien stimuleert Oxfam-Wereldwinkels de boeren om naast sinaasappels ook andere vruchten te telen. Zo telen de boeren in Brazilië nu ook guave, voor het nieuwe Guavashakesap dat je sinds kort in de wereldwinkel vindt.