Pagina's

woensdag 7 juli 2010

Op (historische) ontdekkingstocht in Rommersom, met tof gezelschap

Niet alleen 's avonds is er veel te beleven in Rommersom (denk maar aan vorige berichten over de vuurvliegjes), ook overdag kan je er heel wat ontdekken.  Zelf had ik, gewapend met de sleutel van de Vlooienkapel,  vanochtend afgesproken met Magda uit de Tiensestraat, leerkracht geschiedenis in Paridaens.  Magda stippelt voor haar collega's leerkrachten geschiedenis een speciale daguitstap uit  in Hoegaarden, weg van de 'platgetreden' paden.
Magda had in documenten ontdekt dat in de 18de eeuw er in Rommersom een grote hoeve met Paenhuys (brouwerij) van het Hollands college van Leuven moet gestaan hebben.  Het Hollands college is nu het Paridaensinstituut.   Dat vroeg om onderzoek ter plekke.   En... we hebben het gevonden.  Vlak bij Clement Peeters, aan één van de vele bronnen van Rommersom (een brouwerij heeft water nodig !).  We vermoeden dat we nog een relict van een oud muurtje hebben gezien én... Clement wist ook te vertellen dat er op de Ferrariskaart op die plaats 'een groot spel' stond.
Er waren dus ook in Rommersom brouwerijen.
En... wat toverde Clement nog te voorschijn uit zijn serre : een zak met scherven die bij de buurman (op de plaats van die brouwerij-boerderij) naar boven waren gekomen tijdens werken.  Hij had ze jaren geleden in een zak gestoken en bewaard tot burgemeester Huon ze kwam afhalen.  Ik heb de zak meegenomen, want toevallig had ik vanavond een afspraak met onze intergemeentelijke archeoloog Tom, die de scherven stuk voor stuk zal inspecteren, maar die nu al kon zeggen dat het 'Laat Middeleeuws' was. 
Op foto links : Clement Peeters (Rommersom) vertelt al zijn weetjes aan Magda (Tiensestraat)
Op foto rechts boven : tussen de middeleeuwse scherven uit Rommersom lag een fietsplaat uit 1936
Op foto rechts beneden : kapelletje ontdekt met een Mariabeeld mét en Mariabeeld zonder hoofd.  Clement kent het ganse verhaal.