Pagina's

zondag 2 september 2018

Kom je maandagavond ook naar de bib?

 
Hoegaardse stemmen gezocht voor Gezelle
Gin Van Nerom (Meldert) is bijna klaar met het grootste kalligrafiewerk dat ze ooit verwezenlijkte: een vloer van  25 m2 (bijna 500 tegels) met citaten van Guido Gezelle. Ze maakte het werk ter gelegenheid van de 120ste overlijdensverjaardag van de dichter, in 2019. Het zal worden tentoongesteld in de nieuwe bibliotheek van Mechelen (Predikherenklooster), in de abdij van Tongerlo, in het huis van Stijn Streuvels, Het Lijsternest, en dichter bij ons in De Borre en het Gemeentehuis van Hoegaarden (herfst 2019).
Bij het visuele werk hoort ook een geluidsevocatie, gemaakt door Jef Rozenski (Hautem). Bezoekers van de tentoonstelling zullen alle fragmenten kunnen horen, voorgelezen door 500 stemmen. Daarvoor zoeken Gin en Jef de medewerking van zo veel mogelijk vrijwilligers. Die moeten enkele woorden voorlezen op hun eigen manier. Ze zoeken geen geschoolde stemmen, maar de stemmen van doodgewone mensen, het publiek waar Gezelle voor schreef.
Wie zijn stem wil lenen, komt naar de bibliotheek van Hoegaarden, op maandag 3 september tussen 18 en 20 uur. De opname duurt maar enkele seconden. Elke deelnemer krijgt een kaartje mee naar huis, met een nummer om later zijn eigen stem gemakkelijk terug te vinden tussen die 500 andere.