Pagina's

zondag 20 februari 2011

Inventarisatie oude straatnamen Hoegaarden, de opnames in het woon- en zorgcentrum


 Het project 'oude straatnamen' zit in eindfaze.  De trekkers van dit project van de cultuurraad, Luc Vandeplas en Christian Hennuy, hadden aan de directrice van het woon-en zorgcentrum Villa Hugardis gevraagd om een groepje 'zuiver Hoegaards sprekende' bewoners bij elkaar te brengen.

De klanken werden opgenomen en zullen eerst in fonetisch schrift omgezet worden.   Daarna worden ze vertaald naar gewoon schrift.

Op de onderste foto rechts zie je hoe de plakkaten er zullen uitzien.  Ik moet wel nog een beetje negociëren met de leverancier, want we willen de plakaten in het Hoegaards geel en de letters in het Hoegaards blauw.

Schepen Hardiquest werd in extremis opgetrommeld omwille van haar heldere stem en zuiver Hoegaards.  Zij heeft een bandje ingesproken met de uitspraak van deze straatnamen.  Het is de bedoeling dat we proberen om op de gemeentelijke website een audio-versie van de geïnventariseerde oude straatnaam weer te geven.
Dikke dank u wel aan :  Luc en Christian, de projectleiders, Gert Deprez voor de opnames, Marina Trolin voor het bij elkaar brengen van de bewoners en het aanwezig zijn  bij het gebeuren, Pierre Swellen en Godelieve Hardiquest voor de zuivere Hoegaardse klanken en natuurlijk ook de rusthuisbewoners, voor zowel de klanken als de straffe verhalen die bij de oude straatnamen horen.