Pagina's

woensdag 16 december 2015

Hoe door digitalisering ons (bier)erfgoed toch niet zal verloren gaan.... (en de voordelen van Erfgoedplus voor Hoegaarden)

Digitalisering, ik vloek er al wel eens op.  Ik vind het persoonlijk niet altijd een verbetering.  Zo heb ik een grondige hekel aan smartphones zonder knopjes (en je kan er geen andere meer kopen).  Ook de zelfscankassa in het warenhuis zal je mij altijd zien overslaan.
Maar toegegeven, er zijn ook voordelen aan de digitalisering.  Vorige maandag kwam de dienst (roerend) erfgoed van de provincie ons een toelichting geven over www.erfgoedplus.be, de erfgoeddatabank van de provincie waar zowel heemkundige kring als andere erfgoedeigenaars (kerkfabrieken, privé-eigenaars) hun collectie kunnen digitaliseren.  Dit heeft heel wat voordelen :
- het gaat niet verloren (ook niet na diefstal of verkoop)
- doordat Erfgoedplus met trefwoorden werkt en goed 'benoemt', wordt het erfgoed ontsloten voor de buitenwereld.  Heel interessant voor als er een studie wordt gemaakt of een boek geschreven zoals bijvoorbeeld 'Vlaams-Brabant drinkt'.

En.... ik heb het zelf eens uitgetest.  Wat blijkt nu, ter gelegenheid van de erfgoedstudie (en boek) 'Vlaams-Brabant drinkt, is de erfgoedconsulent van de provincie hoogstpersoonlijk zelf de belangrijkste items van meester Guilluy gaan digitalisering (fotograferen, beschrijven, taggen....).  Ik ben hier heel blij om.  Op deze manier wordt deze collectie wel erg toegankelijk voor iedereen.

Maar ook andere items kan je er in vinden, bijvoorbeeld een oude affiche van de prijs Lode Hardiquest (1934), succesvol wielrenner en familie van schepen Godelieve Hardiquest.  De affiche is in het bezit van het Sportimonium. (helemaal beneden vind je de grote foto).  Het systeem ontsluit dus ook items die niet meer in Hoegaarden zijn.  Zonder digitalisering zou dit onmogelijk zijn.

Bekijk zelf al eens wat je onder trefwoord Hoegaarden kan vinden :

http://www.erfgoedplus.be/zoeken?zoekterm=hoegaarden&categorie=vrij


Voorlopig 55 items.  Maar het is de bedoeling dat er nog veel meer inkomt.  Om dat te bereiken zullen we de heemkundige kring en verschillende eigenaars/actoren in 2016 bij elkaar roepen om te zien of zij een grote digitaliseringsactie zien zitten.  (Iedereen heeft er alle voordeel bij..... om het heden te begrijpen moet je je geschiedenis kennen!).

Hoegaarden heeft zo'n rijke geschiedenis.  We mogen die niet laten verloren gaan en de digitale technologie kan ons hier echt bij helpen.