Pagina's

woensdag 24 augustus 2016

De 5 redenen waarom Hoegaarden zijn eigen containerpark wil behouden

Belangrijke Raad van Bestuur van Ecowerf vanavond.  De toekomst van ons gemeentelijk containerpark staat op de agenda.   VANAVOND WETEN WE HET RESULTAAT !
In het masterplan (voor de hele Ecowerfregio) dat door Ecowerf werd voorbereid, was in eerste instantie ons containerpark geschrapt.  Ecowerf haalde hier een hele lijst redenen voor aan, waarvan de belangrijkste waren : de parken van de toekomst moeten gewichtsparken zijn en die zijn maar rendabel als je een containerpark voor minstens 6000 gezinnen hebt (15 000 inwoners).

Maar uw gemeentebestuur gaat niet akkoord met de gevolgen die het masterplan voor ons zou geven (dat zou willen zeggen dat we naar Tienen zouden moeten gaan).
We hebben daar bezwaar op ingediend.  De wil tot behoud van het Hoegaards containerpark is trouwens gedragen door alle politieke partijen in Hoegaarden én door de bevolking.

Ik zal vanavond wel op mijn strepen moeten staan op de raad van bestuur van Ecowerf in de strijd voor ons eigen containerpark.

Zie hier mijn 5 redenen voor het behoud van ons containerpark  :

- het is beter voor het milieu;  Als wij altijd naar Tienen moeten rijden, hebben we een grotere CO2-uitstoot.  En het is slecht voor de mobiliteit .  Wie nu met fiets of kruiwagen gaat, kan dit niet meer doen.
- 'Lokaal' en 'klein' is de nieuwe trend.  Lokaal boodschappen doen, lokaal naar school gaan én daar hoort bij 'lokaal naar het containerpark gaan'.  Het verdwijnen van het containerpark zou een vermindering van lokale dienstverlening zijn.
- Ecowerf stelt dat we (in geval van sluiting) dan wel in om het even welk ander containerpark uit de Ecowerf-regio kunnen gaan.  Allemaal goed en wel, maar.... wij liggen wel op de grens met Wallonië en daar is geen containerpark van Ecowerf, noch in Beauvechain, noch in Jodoigne.
- Een eigen containerpark is goed voor de leefbaarheid van onze gemeenten : hoe meer voorzieningen je in een gemeente hebt, hoe leefbaarder en kwaliteitsvoller je gemeente wordt.  Om dit te staven, kan ik je onmiddellijk een pak studies voorleggen (Landelijke Gilden, Europa, Provincie West-Vlaanderen....).  Dit is mijn belangrijkste bezwaar.
- Hoegaarden heeft in het verleden al veel inspanningen gedaan om het containerpark te rentabiliseren.  Zo hebben we onze openingsdagen verminderd naar 2 (Momenteel is het weliswaar tijdelijk meer open omdat de inwoners van Tienen hier tijdelijk naartoe komen).