Pagina's

vrijdag 8 januari 2021

Dit veranderde per 1 januari dankzij CD&V

 https://www.cdenv.be/actua/dit-veranderde-op-1-januari-2021-dankzij-cdv/?fbclid=IwAR2V9ANhMn0PsZlmt7tAqWMSKzCs2TUVyf2cZCDgIWo0uI9dj4ibaPIxvbw

Het nieuwe jaar betekent ook enkele aanpassingen. Hierbij vind je een overzicht van enkele wijzigingen waar CD&V mee haar schouders gezet heeft.

Minimumpensioen voor bijna 815.000 burgers omhoog

CD&V pleitte tijdens de onderhandeling voor de federale regering voor het optrekken van de laagste pensioenen tot een minimumpensioen van 1.500 euro. Op termijn moet het minimumpensioen tegen 2024 stijgen tot 1.500 euro netto voor werknemers, zelfstandigen en statutaire ambtenaren.

Geboorteverlof voor vaders en meemoeders uitgebreid

Al lange tijd pleit CD&V ervoor om het geboorteverlof voor vaders en meemoeders te verlengen. Het geboorteverlof was 10 dagen maar wordt in 2021 opgetrokken naar 15 dagen. In 2023 breiden we dit zelfs uit naar 20 dagen. CD&V kiest voor het leven en de liefde, tijd hebben voor je gezin hoort daar bij.

Goedkoper slopen en heropbouwen

De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie verlengen we tot 2022 en verhogen we ook: van 7.500 euro naar 10.000 euro. De Federale maatregel, die een BTW verlaging van 21% naar 6% voorzag voor afbraak en heropbouw wordt uitgebreid naar het hele land. Die was eerst enkel in centrumsteden van toepassing. Slopen en heropbouwen is goed voor het milieu en nu dus ook voor je portemonnee. Zo maken we ecologie terug sexy!
>> Meer info lees je hier.


Samenwonen met een beperking zonder vergoeding te verliezen

De prijs van de liefde”, zo werd het effect genoemd van mensen met een beperking die gaan samenwonen maar daardoor hun uitkering zagen verdwijnen. CD&V kiest voor het leven en de liefde, in welke vorm dan ook. Dat mag toch niemand benadelen?

Ook wie wil gaan werken met een beperking kon dit effect ondervinden, ofwel “de prijs van de arbeid”. Dat willen we eveneens aanpakken.


Optrekken minimumuitkeringen

We laten niemand achter. Daarom trekken we de minimumuitkeringen op. Met Zo’n 15 euro per maand voor samenwonenden met personen ten laste en zo’n 12 euro voor alleenstaanden. Zo zorgen we voor elkaar!

Minder belastingen voor gezinnen

Wie beroep doet op kinderopvang kan van een belastingsvoordeel genieten. Dit wordt nu opgetrokken.  Deze belastingvermindering bedraagt 45% met een maximum van  11,20 euro per oppasdag en per kind. Voor alleenstaanden wordt een bijkomende toeslag van 30% gegeven, waardoor deze belastingvermindering 75% bedraagt. Het maximumbedrag wordt in 2021  verder opgetrokke


Verhoging subsidies dienstencheques

Vanaf 1 januari is er een verhoging van 0,12 euro subsidie per dienstencheque. Dit verhoogt de inruilwaarde van de cheques waardoor mensen die met de dienstencheques werken meer geld kunnen ontvangen. Daar gaat de gewone, hardwerkende mens mee op vooruit!
>> Meer info lees je hier.


“Maatschappelijke meerwaarde” ook criterium voor innovatiesteun voor bedrijven

Bedrijven die innovatiesteun willen zullen nu ook maatschappelijke meerwaarde moeten aantonen, een voorstel van CD&V. Vroeger werd er enkel gekeken naar tewerkstelling en investeringen, maar nu zal er ook gekeken worden nn tot 13,70 euro en zal  voortaan elk jaar geïndexeerd worden. 

Ook mantelzorgers zullen van een groter belastingsvoordeel kunnen genieten vanaf 2021. 
>> Meer over de gezinsfiscaliteit lees je hier.aar investeringen in duurzaamheid, bijvoorbeeld minder CO2 uitstoot, opleiding of een betere mobiliteit. Zo zetten we in op het gebruik van technologie en creativiteit om onze wereld duurzamer te maken. Ecologie terug sexy!

>> Meer info lees je hier.