Gewoonlijk zal ik niet zo snel nationale actiepunten van CD&V integraal opnemen op mijn blog, dat weten trouwe lezers al wel. De reden is niet dat ik niet zou akkoord gaan met de nationale actiepunten van CD&V, maar wél dat Hoegaarden de Wetstraat niet is (daar zit het CD&V hoofdkwartier) en wij onze eigen actiepunten hebben. Hoegaarden verdient een eigen beleid, dat daarom niet noodzakelijk volledig moet overeenstemmen met de actiepunten van nationale of Vlaamse standpunt.
Maar.... met het artikel dat ik net las in De Standaard en op CD&V Online, ben ik het helemaal eens. De inrichting van de publieke ruimte (straten, pleinen....) gaat niet zozeer over bakstenen, maar wel over 'samenleven', over de kwaliteit van leven en de kwaliteit van mobiliteit. De inrichting van straten en pleinen kan een positieve invloed hebben op hoe we met elkaar samenleven. EN op de manier hoe we ons verplaatsen, met Stappen en Trappen (fietsen) als eerste keuze. Daarom is het ook zo belangrijk dat we in Hoegaarden voldoende groen voorzien in het centrum, een rustbankje, goede brede fietspaden waar het mogelijk is, propere bushokjes enzovoort.
De 7 elementen van het publieke ruimte-charter van CD&V staat in dit artikel in het rood. Ik ben blij dat CD&V nationaal er zo over denkt. Ik ben het er meer dan 100% mee eens.
De stad, het dorp, de buurt, de straat, … Het is daar waar mensen hun huis hebben. Het is daar waar mensen thuis komen. Het is wat we de publieke ruimte noemen.
Eigenlijk vormt die publieke ruimte mee onze thuis. Een thuis is immers veel meer dan 4 muren en een dak. Wat zich buiten die muren afspeelt, bepaalt in grote mate ons dagelijks leven. De publieke ruimte moet een uitnodiging zijn aan iedereen om buiten te komen. Om te winkelen. Om een praatje te maken met de buren. Om te spelen. Het is immers uit de warmte van het lokale gemeenschapleven dat onze samenleving haar kracht haalt en zorg draagt. De publieke ruimte maakt ons tot wie we zijn.
Daarom willen wij het belang van de publieke ruimte onderstrepen met een manifest, een charter, om dit thema bovenaan de agenda te plaatsen in alle 308 Vlaamse steden en gemeenten. Ook al verschillen de noden en uitdagingen, het doel is over hetzelfde: zorgen voor een warme samenleving waar iedereen zijn plek vindt. Onze mensen engageren zich daarom om ook de volgende 6 jaar te blijven investeren in de publieke ruimte. En we zien daarbij zeven speerpunten:
- {initiatief inbegrepen}. Wij doen inspanningen om verenigingen betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke infrastructuur aan te bieden. Wij geven ruimte aan bedrijven, horeca en handelaars . De nabijheid van buurtwinkels en dienstverlening stelt ouderen ook in staat om langer thuis te wonen.
- {veilig verkeer inbegrepen}. Wij hanteren consequent het STOP-principe : eerst stappers en trappers, dan openbaar vervoer en tot slot privé-vervoer . Wij zorgen daartoe voor veilige stoepen en fietspaden. Wij moedigen mensen aan om de auto aan de kant te laten staan. Maar tegelijk zorgen wij dat wie de auto echt nodig heeft niet stil staat.
- {gezondheid inbegrepen}. Iedereen moet kunnen wandelen en fietsen. Iedereen moet kunnen sporten. Op een veilige manier. Van kleine kinderen tot senioren. Wij investeren in veilige straten en groene parken om dit mogelijk te maken. We verkleinen het risico op vallen en ongevallen. Zo dragen we ook bij aan de zelfredzaamheid van jong en oud
- {kinderen inbegrepen}. Wij zorgen voor propere speelpleinen zodat kinderen echt kind kunnen zijn. Wij waken over veilige schoolomgevingen en schoolroutes zodat kinderen veilig te voet of per fiets naar school kunnen
- {sociale samenhang inbegrepen}. Pas als mensen elkaar ontmoeten, met elkaar spreken, voelen ze zich ook echt met elkaar verbonden en nemen ze zorg op voor elkaar. Integratie en sociale samenhang start met het stimuleren van ontmoetingen. Soms formeel, maar nog liever toevallig. Daarom maken wij werk van buurtparkjes, speelpleinen en ontmoetingsruimtes, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.
- {netheid en veiligheid inbegrepen}. Mensen moeten met een goed gevoel de publieke ruimte betreden. Daarbij zijn netheid en veiligheid cruciaal. Wij tolereren geen vandalisme. Wij aanvaarden geen zwerfafval. Wij investeren in de veiligheidsketen: preventie waar het kan, de harde aanpak waar het moet.
- {wonen inbegrepen}. Een aangename publieke ruimte verhoogt het woonplezier. Wij willen er ook over waken dat wonen betaalbaar blijft voor zoveel mogelijk mensen. Wij kiezen ook voor kwaliteitsvolle dagopvang en woonzorgcentra in de buurt. Want een evenwichtige leeftijdsmix draagt op haar beurt bij tot een sfeervolle publieke ruimte.