Pagina's

dinsdag 7 april 2015

Hoegaarden ondertekent Verklaring van Burgemeesters tegen kinderarmoede

Omdat 23% van de kinderen in de Europese Unie het risico loopt in armoede te vervallen – een cijfer dat blijft stijgen – en Europa de ambitie heeft om tegen 2020 het aantal personen in armoede met 20 miljoen te verminderen, ondertekenen burgemeesters uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië de 'Verklaring van Burgemeesters tegen kinderarmoede', een initiatief van de federale overheid. Ook de koepelverenigingen van steden en gemeenten (VVSG,.... ) ondertekenen mee. Ze geven hiermee te kennen dat de strijd tegen kinderarmoede een prioriteit moet zijn voor alle beleidsverantwoordelijken en roepen de Europese, nationale en regionale autoriteiten op om een transversaal en doelgericht beleid uit te werken en de lokale overheden te steunen bij hun initiatieven. De focus ligt op het verbeteren van de toegang tot adequate middelen, het verstrekken van betaalbare hoogwaardige dienstverlening en het bevorderen van het recht van kinderen op participatie. In Vlaanderen leven zo'n 160.000 of 11% van de minderjarige kinderen in armoede; in heel België is dat 18,7%.

Hoe is het gesteld met de kinderarmoede in Hoegaarden ?  Volgens de laatste statistieken worden in Hoegaarden slechts 3% van de kinderen in kansarme gezinnen geboren.  Een beter cijfer dan in de rest van Vlaanderen.  Toch willen wij als gemeente mee aandacht vragen voor de problematiek van de kinderarmoede.  Wij willen mee druk uitoefenen op het (inter)nationaal beleid én daadwerkelijk hieraan meewerken in de gemeente zelf.

Hoe doen we dit nu al ?  In Hoegaarden werken OCMW en gemeente al lang samen op vlak van vrijetijdsparticipatie.  Op die manier wordt voorkomen dat kinderen die bijvoorbeeld hun lidgeld niet kunnen betalen toch in de voetbal of jeugdbeweging kunnen, zonder stigmatiserend te zijn.   De gemeente organiseert ook heel wat leuke gratis activiteiten voor de jeugd.  Denk maar aan de buitenspeeldag, dag van de jeugd, Palmzondag enz..... Toegankelijk, betaalbaar onderwijs is ook een perfecte randvoorwaarde in bestrijding tegen kinderarmoede. Ook kinderopvang moet betaalbaar zijn opdat ook alleenstaande ouders uit kunnen gaan werken.   Het gemeentebestuur probeert met alle mogelijke middelen om bijkomende (effectieve) plaatsen voor de inkomensgerelateerde opvang in Hoegaarden te krijgen.   Voor wat betreft de arbeidsparticipatie van de ouders wordt nauw met de Werkwinkel van Tienen samengewerkt.  Betaalbare woningen worden mogelijk gemaakt door in te zetten op sociale huurwoningen.