Het is goed wonen in Hoegaarden. Goed bereikbaar (de deelgemeenten helaas iets minder goed met het openbaar vervoer) en toch nog heel groen. Als je wil gaan wandelen ben je onmiddellijk in veld of natuur.
Niet alleen particulieren, maar ook projectontwikkelaars hebben ook hun oogje laten vallen op Hoegaarden.Op korte termijn zijn er in Hoegaarden 140 bijkomende woningen gepland. Hier zijn de 36 à 39 geplande sociale huurwoningen inbegrepen (24 in het oud rusthuis en 12 à 15 van SWAL op de Kauterhof).
De andere bijkomende woningen zijn verkavelingen of afbraken of renovaties waar er aan verdichting wordt gedaan. 1 grote woning of 1 groot perceel wordt dan vaak opgesplitst in kleinere eenheden. Deze woningen zijn veel energievriendelijker dan de oude. Bovendien is kleiner gaan wonen ook goed voor het milieu. De parkeerverordening (1,5 privé parking per bijkomende woongelegenheid) wordt altijd gehanteerd, dit om de druk op de omgeving te minderen.
Bij renovatie of afbraak van oude woning wordt ook rekening gehouden met waardevolle erfgoedelementen. Hiervoor wordt de bestaande inventaris onroerend erfgoed gebruikt én advies aan onze erfgoedconsulent van Portiva gevraagd.
Het gaat altijd om projecten in het centrum van Hoegaarden, wat een goede zaak is voor het gebruik van openbaar vervoer én omdat onze voorzieningen ook in de kern liggen (school, winkels,...)
De grootste aantallen zijn gepland op brouwerij Loriers waarvan 20
assistentiewoningen en 20 woningen voor mensen met een ‘niet aangeboren
hersenletsel’, NAH.Maar ook in de Dotremontstraat, Doelstraat, Vroentestraat, hoek Stoopkens/Tiense zijn nieuwe woningen gepland. Het gaat telkens over projecten die in de ‘pipeline’ zitten, dus nog moeten vergund worden.
Op de foto (1915) : Dorpsbeelden veranderen en evolueren mee met de tijd (we zijn geen Bokrijk). 'Oep de baijk' (hoek Stoopkensstraat, Tiensestraat), één van de centraal gelegen gegeerde locaties voor projectontwikkelaars.