Milieu lijkt voor veel mensen 'ver van mijn bed', maar het is het beleidsdomein waar we in ons leven het meest mee te maken hebben. Financiële stimuli geven burgers het duwtje in de rug om duurzaam om te gaan met wonen, water, afvalvermijding, enz.
2008 was het jaar van de fotovoltaïsche (mooi woordje voor scrabble !) zonnepanelen in Hoegaarden, waarvoor je ook gemeentelijke subsidies kan krijgen. Alleen al in mijn eigen straat zijn er 2 gezinnen bijgekomen met zonnepanelen op hun dak. Milieuvriendelijke straat natuurlijk... met mensen die kunnen rekenen.
Duurzame mobiliteit is ook een belangrijk beleidsitem. In 2008 werd ook weer meegedaan met 'met belgerinkel naar de winkel' en 'met belgerinkel naar school'. Op de foto zie je de milieu-ambtenaar met mezelf en schepen van onderwijs Fred.
Zelfs feesten kan tegenwoordig op een milieuvriendelijke manier. In plaats van bergen afval te veroorzaken op grote evenementen, kunnen organisatoren nu de herbruikbare bekers van de gemeente uitlenen.
Ik mocht voor de eerste keer naar de milieuraad. Mijn persoonlijk actiepunt is dat er in 2009 nog een vrouw in de milieuraad bijkomt. Beetje (weliswaar zeer tof) mannenclubje qua samenstelling.
We kregen bericht over bijkomende subsidies voor erosiemaatregelen én ons Interregproject Waterbeheersing werd goedgekeurd. In de rand van de maatregelen tegen overstroming van de Gete, is een heel toeristisch-educatief luik voorzien. Wandelaars zullen van aan de visvijvers kunnen oversteken naar het Kluisveld.
Spijtig dat de Gete niet bevaarbaar is ! Dat is het enige wat in Hoegaarden nog ontbreekt op toeristisch vlak, een haventje. Heel vroeger was zelfs de Kleine Gete bevaarbaar en werden hele troepen soldaten vervoerd, zelfs vanuit mijn geboortedorp Wange, en regelmatig verdronken er soldaten in de Kleine Gete (pas gelezen in historische beschrijving op internet).