Pagina's

donderdag 20 december 2012

Laatste cultuurraad bedankt Hoegaarden Schrijft ! en kijkt vooruit

Hoegaarden Schrijft! heeft gans het dorp in beweging gezet de ganse maand oktober.  De cultuurraad stond er op om het team van Hoegaarden Schrijft te bedanken voor haar inzet.  Ook het feit dat zovele verenigingen hebben meegedaan werd geprezen. Het team van Hoegaarden Schrijft werd door de voorzitter uitgenodigd opdat we hen explicite konden bedanken.

In 2013 zijn er heel wat grote activiteiten op komst, zo werd duidelijk op de cultuurraad.  Het begint allemaal op palmzondag met een expo van plaatselijke kunstenaars.  Dag van het Park zal dit jaar in Meldert doorgaan met als thema 'de ringslang', één van de koesterburen van de gemeente Hoegaarden.  Sousvoir, de kunstenwandeling (organisatie door vzw De Tuinen), is weer op komst, in de maand mei.  En... in oktober zal er een groot volksfeest doorgaan, met deelname van verenigingen en middenstand om het 1000-jarige jubileum van De Slag bij Hoegaarden te vieren (Luik tegen Leuven).  Deze veldslag was van groot belang voor het verdere verloop van de Hoegaardse geschiedenis.  Hoegaarden kreeg geen stadsrechten en bleef bij Luik, maar kreeg daardoor tot aan de Franse revolutie de voorrechten van een belastingparadijs.  De Hoegaardse brouwers betaalden nergens belastingen, noch in Luik, noch in Brabant, waardoor zij naar hartelust konden uitvoeren en een erg rijke brouwersstand werden.
Voor de herdenking rond 2013 zullen Leadersubsidies worden aangevraagd (Europees Plattelandsfonds).

In 2014 zal de cultuurraad werken rond de herdenking van 'den grooten oorlog' (1914-1918)

En... de cultuurraad....'You always find them in de kitchen at parties'...   Wegens reeds bezette raadzaal hebben we in de keuken gekampeerd.  En de groepsfoto werd in de gang genomen.