Pagina's

zondag 1 februari 2015

Hoegaarden snelste potentïële groeier van de regio - Hoe speelt uw gemeentebestuur hier op in ?

Je kon het zien op ROB, je kon het hier en op facebook lezen : Hoegaarden zou de komende jaren (procentueel bekeken) veruit de grootste groeier van de regio worden. Goed nieuws voor onze gemeente.
Op facebook liepen de reacties op dit nieuws echter uiteen.   Sommige reacties toonden bezorgdheid over de leefbaarheid in deze gemeente. 
Voor het schepencollege is leefbaarheid een permanent aandachtspunt.  Groei voor een gemeente is positief (stilstaan is achteruit gaan).  Vanzelfsprekend moeten de nodige maatregelen genomen worden om het leefbaar te houden.  Wat heeft uw gemeentebestuur de laatste jaren al gedaan ?

- in het ruimtelijk structuurplan (te lezen op de gemeentelijke website) werden de zones afgebakend waar in de toekomst meergezinswoningen (bv appartementen) kunnen komen en waar niet.  Wél in de verstedelijkte kern van Hoegaarden, niet in de deelgemeenten.

- in datzelfde ruimtelijk structuurplan werd vastgelegd dat de open ruimte moet bewaard worden (en waar die open ruimte zich bevindt).  Vandaar dat op 'macroniveau' van de ruimtelijke ordening de kaart van de 'inbreiding' wordt getrokken (bijkomende woningen IN de dorpskern in plaats van erbuiten, bv Brouwerij Loriers)

- sinds een paar jaar hebben we een gemeentelijk reglement dat bepaalt dat bij splitsing van een woning in appartementen er 1,5 parkeerplaats (privé) per bijkomende wooneenheid moet gecreëerd worden.

- bouwaanvragen worden getoetst aan de leefbaarheid, bv ook op vlak van buitenruimte.

- de gemeentelijke basisschool werd uitgebreid (klassen aan de Polder) en we blijven de cijfers permanent monitoren.

- we zijn in overleg met De Lijn om de dienstverlening zo veel als mogelijk aan te passen aan de Hoegaardse realiteit

- we hebben een retributiereglement op inname openbaar domein, opdat aannemers de stoep of straat zo snel mogelijk vrijmaken in geval van verbouwing

- opdat nieuwe inwoners zich thuis voelen, is het belangrijk dat ze terecht kunnen bij verenigingen, jeugdbewegingen, sportclubs enz.  Op de volgende gemeenteraad zal er voorgesteld worden om, ondanks de vermindering van Vlaanderen van de budgetten jeugd, cultuur en sport, de gemeentelijke subsidie voor de verenigingen NIET te verminderen.

Groeien is goed voor een gemeente.  Maar natuurlijk niet ten koste van kwaliteit en leefbaarheid.  Zoals je hierboven kon lezen, heeft het gemeentebestuur hier permanent aandacht voor, in elk dossier.  En .... als het nodig is, zullen nieuwe actiepunten op tafel komen.