Pagina's

vrijdag 29 mei 2015

Hoe wilt u dat uw begraafplaats er uit ziet ?

In de toekomst zullen onze kerkhoven er anders uitzien, ook in Hoegaarden.  Door de eeuwen heen en afhankelijk van culturen en landen is de inrichting van een kerkhof trouwens helemaal anders.
Het onderhoud van onze huidige kerkhoven is zeer tijdsintensief.  Vooral omdat er geen onkruidverdelger meer mag gebruikt worden (voor kerkhoven is er wel nog een tijdelijke uitzondering). 
Een andere aanleg van kerkhoven, maakt ze ook onderhoudsvriendelijker én mooier.  Alhoewel dat laatste natuurlijk wel een kwestie van smaak is.  Zelf ben ik nogal voorstander zeer natuurlijke kerkhoven, parken (bossen) eigenlijk, zoals je ze veel vindt in het buitenland.  Op die manier breng je een stukje natuur in de woonkern. 

In Londen zijn sommige kerkhoven zelfs een toeristische attractie.  En... als het een 'half bos' is of een wilde bloemenweide is er quasi geen onderhoud aan.  En 'bijvriendelijk', goed voor onze bijen, wat weer goed is voor onze biodiversiteit én gezondheid.  Op de foto's vind je een paar voorbeeldjes.
Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar de foto links.
Wat vind jij een mooi kerkhof ? Laat het ons weten.