Het klimaat en de beperking van de CO2 op ons grondgebied zal een rode draad zijn in het gemeentelijk beleid voor de komende 30 jaar. Een aantal acties zullen op korte termijn kunnen uitgevoerd worden, andere zijn meer strategisch van aard. Een zekerheid is dat iedereen moet meewerken, zowel burgers als verenigingen als scholen en bedrijven. Er zijn ook acties weerhouden rond het plaatselijk opwekken van energie (en daarmee bedoelen we niet via de windturbines van Storm, maar wel via kleinschalige energie-opwekking die ook lokaal wordt verbruikt.
Ik wil alvast de gemeentelijke werkgroep Klimaat bedanken voor hun inzet. Het is een titanenwerk geweest.
Nu moet het nog in de juiste vorm gegoten worden. De trekkers van de werkgroep (Bart Fillé en Manuel Sintubin) zullen dit klimaatplan komen toelichten op de gemeenteraad van november. Iets om naar uit te kijken. Daarna gaat het naar Europa.
In één van mijn volgende blogberichten zal ik het hebben over het financiële principe qua methodiek van financieren van deze klimaatacties. Een principe dat gewoon met gezond boerenverstand te maken heeft.
Op de foto : ook het opwekken van energie uit bermmaaisel is een te onderzoeken optie. In 2011 heb ik er reeds over geblogd : zal onze energie van boven of van beneden komen. Klikken op link naar het oude blogbericht :
http://marleenlefevre.blogspot.be/2011/05/toekomstmuziek-voor-vlaanderen-komt-de.html