Pagina's

maandag 18 oktober 2010

Armistis-Konsaar van De Totale Waanzin : de integrale perstekst

DE TOTALE WAANZIN (Op de foto mijn bij De Waanzin drummende buurman Gorgon);
de vedetten van towen
‘Leekes van vrugger en naa’’ 

(persoonlijke opmerking : Kijk onderaan de perstekst om te zien welke de gastvedetten zijn, waaronder een vroegere schepen !)
Op woensdag 10 november – 21u, nodigt De Totale Waanzin uit op hun traditioneel jaarlijks “Armistis-Konsaar”.
Traditiegetrouw brengt De Totale Waanzin op deze 17e editie van ‘Den Armistis’ een mix van muzikale kolder en plezante, doorleefde ‘leekes’ in het Hoegaards dialect (et ‘Ogets’).
Deze editie van 2010 staat in het teken van de ‘plezante én tristige istaures van vrugger en naa’ [plezante en triestige verhalen van vroeger en nu ].
Eerst brengt De Waanzin uit hun repertoire een aantal ‘leekes van naa’ [liedjes van nu].
Daarna komen de ‘aa leekes van vrugger’ [de oude liedjes van vroeger] aan bod.
Authentieke liederen die tijdens feesten (communies, trouwfeesten, kermissen…) werden gezongen tot in de eerste helft van vorige eeuw. Meestal gaat het over ‘moeilijke’ of ‘onmogelijke’ liefdes, dramatische gebeurtenissen (overlijden in het kinderbed,…), soms moraliserende (de invloed van ‘de fles’), of gewoon plezante liedjes over jeugdherinneringen, hechte vriendschappen, of een ‘ongelukkige’ ziekenhuisopname…
Van deze liederen bestaan geen gedrukte teksten of muziekarrangementen. Ze werden gezongen tijdens familiefeesten en werden zo doorgegeven aan de volgende generaties. Dat maakt dat er soms licht verschillende versies van eenzelfde lied in omloop kwamen.
We ‘ontdekten’ een paar Hoegardiers die nog een gans repertoire van deze oude liederen bezaten, neergeschreven in vergeelde ‘schriftjes’, of gewoon bewaard ‘in hun hoofd’.
Zij hebben die oude liederen voor ons gezongen en wij hebben er de muziekarrangementen voor gemaakt.
Suzanne Swellen en Georges Nicolaes gaan zelf een aantal van deze liedjes zingen. De andere worden gebracht door Fred Depré, Chris Mazerese en De Waanzin.
In het tweede deel komen er ‘(nog miejer) vraalei agter de micro’ [(nog meer) vrouwen achter de micro]. Chris Mazerese, Mariette Peeters, Leen Covens en Monique & Sara Vanoppen vertolken die nummers van De Waanzin die hen op het lijf zijn geschreven.
De Totale Waanzin zijn : Heidi Ickmans (trekzak), Clara Bessemans (zang), Paul Vlayen (gitaren, banjo, harmonica, zang), Michel Evers (bas), Luc Vandeplas (gitaar, fluit), Gert Depré (zang, gitaar, doedelzak), Gorgon Romme (drums, percussie) en Ivan Burvenich (geluid en de techniek).
Dit wordt opnieuw een onuitgegeven muzikaal spectakel… op de vooravond van de wapenstilstand (‘Armistis’).
Contact & info : info@detotalewaanzin.be
http://www.detotalewaanzin.be/
Luc Vandeplas : 0475 36 00 43
De Totale Waanzin & de Vedetten van Towen : ‘Leekes van vrugger en naa’
In ’t Paenhuys te Hoegaarden
Woensdag 10 november om 21u
Vvk 7 € / kassa 9 €