Pagina's

dinsdag 3 maart 2015

Gemeente Hoegaarden zet zich in voor een kleiner pesticidengebruik (en op termijn géén meer) op openbaar domein

 
Het gebruik van pesticiden door gemeenten, en de milieu-impact ervan, is de laatste jaren serieus gedaald, zeker in vergelijking met het totale bestrijdingsmiddelenverbruik. Gemeenten staan nu nog slechts in voor een zeer klein aandeel van de totale milieu-impact van het pesticidengebruik.
Het anders beheren van het openbaar domein gaat gepaard met een niet te onderschatten meerkost. Gemeenten moeten extra investeren om hun openbaar domein te gaan herinrichten. Alternatieve bestrijdingsmethodes zijn veelal duurder en minder effectief. Manuele bestrijding vergt in elk geval de inzet van heel wat personeel en aangepaste machines zoals branders (of eerder: verhitters) en borstels. Sportterreinen en klassiek ingerichte begraafplaatsen waar geen teken van leven wordt geduld, zijn probleemlocaties die niet zo makkelijk beheersvriendelijk kunnen heringericht worden. Tegelijk moet bij besturen en burgers meer tolerantie worden gewekt voor een natuurvriendelijker groenbeheer. ‘Onkruid’ is veelal slechts een subjectieve, visuele ergernis en is niet altijd een teken van verwaarlozing van het openbaar domein.
Op de kaart zie je de gegevens per gemeente.  (Hoe groener, hoe minder pesticidengebruik door de gemeente).  Hoegaarden is lichtgroen ingekleurd.  In vegelijking met onze buurgemeenten die oranje en geel zijn (en die dus veel meer pesticiden gebruiken) doen we het goed.  En natuurlijk willen we het NOG beter doen.  Voor dit jaar hebben we een ecologisch onkruidvernietingsmachine gebudgetteerd.  Ook zullen de begraafplaatsen anders worden ingericht, waardoor onkruid minder kans krijgt.  En.... we hopen ook wel een beetje op onkruidtolerantie bij de burger : niet elke spriet groen moet verdwijnen!
Meer info : www.zonderisgezonder.be