Vanzelfsprekend is de problematiek van zwerfvuil, sluikstorten en sluikstoken in Hoegaarden veel groter dan de problematiek van de zwerfkatten. Voor wat betreft het sluikstorten halen we al onze maatregelen uit de kast om dit te voorkomen en te bestraffen, maar het is niet evident. We hopen dat ieders burgerzin bijdraagt tot het 'vangen van de daders'. Bedankt aan iedereen die het bericht over de gestorte salononderdelen van een paar dagen geleden heeft 'gedeeld' op facebook. Hoe meer mensen deze foto's zien, hoe meer kans dat het salon wordt herkend en de dader gevat.
De problematiek van de zwerfkatten is (gelukkig!) op beperktere schaal. Reeds jaren onderzoekt het gemeentebestuur op welke manier er een oplossing voor gevonden worden. Een 100% perfecte oplossing bestaat er namelijk niet.
In 2012 werd er in de begroting een budget uitgetrokken voor een proefproject rond de sterilisatie en sensibilisatie van zwerfkatten. Via de samenwerkingsovereenkomst met Leefmilieu Vlaanderen krijgen we hier trouwens subsidies voor.
Vandaag werd er samen met de milieudienst en PWA Hoegaarden overlegd met een potentiële vrijwilligster om de zwerfkatten te vangen. Vanaf nu heeft Hoegaarden dus een kattenvanger.... Zij brengt de gevangen diertjes naar de veearts waar er wordt voor gezorgd dat de kat zich niet verder voortplant.
Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat tamme huiskatten zomaar op kosten van het gemeentebestuur worden behandeld. Tamme huiskatten moeten nog steeds op kosten van de diereigenaar behandeld worden.
Momenteel is de milieudienst een plan van aanpak en reglementje aan het opstellen over het hoe en wat met de zwerfkat. Daarvoor hebben we ons geïnformeerd bij de ons omringende gemeenten en bij het dierenasiel.
Vermits het gaat om een 'lerend proces', een experiment eigenlijk, zullen we permanent de efficiëntie van de werkwijze moeten evalueren. Na 2012 wordt het experiment volledig geëvalueerd.