Pagina's

dinsdag 18 september 2012

De geschiedenis van het vroegere kostschooltje in de Boterstraat in Outgaarden

Zie mijn oproep van paar dagen geleden : Wie kent de geschiedenis van dat kostschooltje in de Boterstraat in Outgaarden ?
  • Jan Degeest (historicus) weet hoe het in elkaar zit  : Het huis in de Boterstraat 1 (de vroegere Danestraat) was eigendom van de vroegere pastoor J.J. Figeys, priester van de Sint-Niklaaskerk op het einde van de negentiende eeuw. Hij was afkomstig uit Brussel en had in Outgaarden een zeer actief kerkelijk leven ontwikkeld: verschillende broederschappen en ook, de instelling van de dorpsschooltje waarin katholiek onderwijs gegeven werd. Dit huis is een school geweest van ca. 1880 tot 1905, het jaar waarin E.H. Figeys Outgaarden verliet om in Leuven aalmoezenier te worden van de zusters Bogaarden. Hij overleed in 1911, waarna het huis verkocht werd.
    Jan Degeest Ik heb die verkoopsactes nog van de verkoop aan het huis aan J.J. Figeys (en zijn zus) en de verkoop in 1911

  • Ann Cockx
     Toen mijn grootouders het huis kochten (dat moet volgens mij kort na de oorlog geweest zijn), deed het blijkbaar dienst als boerderij.

  • Jan Degeest
     Normaal is de hele geschiedenis te vinden in de verkoopsacte. die school is er enkel gekomen in het kader van de aanzet tot verplicht onderwijs en omdat Zétrud Lumay de Vlaamse kinderen verwaarloosde. Toen de jongens- en meisjesschool er kwamen verloor ze haar nut en functie.