Pagina's

woensdag 12 september 2012

Heel Hoegaarden Schrijft!


Heel Hoegaarden hanteert de pen

Oktober 2012 is de maand van de pen in Hoegaarden. Op initiatief van zes inwoners hebben alle culturele verenigingen, alle scholen, het gemeentebestuur en een heleboel particulieren hun krachten gebundeld om het schrijven in de kijker te zetten. Er wordt met zeer uiteenlopende activiteiten gemikt op een heel breed publiek.

Heel Hoegaarden spreekt er al van. Er zijn in het kleine dorp niet minder dan veertig activiteiten gepland in de maand oktober: tentoonstellingen, workshops, voorleesavonden, poëziewandelpaden, een muziektheater en het Groot Dictee van het Hoegaards Bier. Uitzonderlijk is de bundeling van veel, soms kleinschalige evenementen tot een festival met een grote participatie van de bevolking én tegelijk een grote artistieke kwaliteit. De organisatoren willen van Hoegaarden het Watou van het geschreven woord maken.
Sommige activiteiten zijn bepaald origineel te noemen. Zo groeit er in meer dan honderd Hoegaardse tuinen poëzie op gekalligrafeerde pompoenen. Er zijn laagdrempelige poëziewedstrijden, bijvoorbeeld in de frituur, het café en de winkel, waar klanten met een eenvoudig versje een ‘prijs van het huis’ kunnen winnen. De initiatiefnemers vragen ook aan iedere Hoegaardier een ‘elfje’ te schrijven, een eenvoudig gedichtje van elf woorden, en dat voor hun venster te hangen.
De maand begint met de inwandeling van een poëziewandelpad, geïllustreerd met foto’s van paarden, in het schilderachtige gehucht Babelom op zondag 30 september om 14 uur. Het ensemble Zefiro Torna treedt op 27 oktober op samen met de Amerikaanse meesterkalligraaf Brody Neuenschwander in de productie ‘Shadows’, met muziek van Hoegaardier Jeroen D’hoe. Brigitte Raskin geeft een lezing over de taalgrens op 11 oktober.
De slotactiviteit vindt plaats in De Tuinen van Hoegaarden op 31 oktober. Het thema is daar ‘dwalen tussen de sterren’ en er worden dichters en vertellers verwacht, maar ook acrobaten, muzikanten en goochelaars met licht. Er is ook een optreden van de Ensorfanfare van de Leuvense circusschool Cirkus in Beweging.

Meer inlichtingen: www.hoegaardenschrijft.be