Pagina's

woensdag 1 mei 2013

Hoe zit het met Hoegaarden en de burgemeestersconvenant ? (engagement tot CO2-vermindering)


De eerste keer dat ik over de burgemeestersconvenant hoorde spreken, was naar aanleiding van een facebookvraag van een lid van de milieuraad (nu kandidaat-voorzitter).   Aanleiding was het bericht dat Leuven zich reeds geëngageerd had om klimaatneutraal te worden.    En hij vroeg zich af 'hoe dat nu met Hoegaarden zat'.  Met andere woorden : hij zat 'achter mijn veren'.  Zelf kan ik het als politicus erg appreciëren dat  burgers 'achter mij veren' zitten en zelf suggesties doen naar de politiek.  Het is eigen aan deze tijd en de nieuwe sociale media zoals facebook en blogs spelen een belangrijke rol in de burgerparticipatie.

Wat is nu die burgemeestersconvenant ?
Met het burgemeestersconvenant engageren gemeenten zich mee voor de Europese en regionale inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ze zullen die uitstoot op hun grondgebied met minstens 20 procent terugdringen tegen 2020. Het convenant is een initiatief van de Europese Commissie en heeft aldus een belangrijke Europese uitstraling.  Het is ook een mooie vlag om het hele lokale energiebeleid focus en systematiek te geven en zichtbaar te maken voor de bevolking.
Het Burgemeestersconvenant is geen vrijblijvend charter. De Europese Unie volgt op of de gemeente haar engagementen nakomt.
Sedert de aftrap begin 2009 hebben 4.000 Europese gemeenten getekend. In die gemeenten wonen samen meer dan 160 miljoen inwoners.
Het Burgemeestersconvenant is een unieke decentrale aanpak van de Europese Unie, die gelooft dat zij niet alles centraal kan decreteren en dat lokale acties heel belangrijk zijn om de Europese energiedoelstellingen mee concreet te realiseren.

Hoe kan je die CO2-vermindering realiseren ?
Eerst en vooral moet je CO2-uitstoot proberen verminderen.  Besparen op energie dus.  In Hoegaarden is er een grote wissel in woningbestand (veel oude slecht geïsoleerde woningen worden opgekocht door jonge gezinnen die isoleren, dubbel glas zetten enzovoort).
Door 'anders' te leven, méér de fiets te nemen en 'lokaal te winkelen en te ontspannen' kan je ook al heel wat CO2 besparen.   Moestuinieren bijvoorbeeld is er het beste voorbeeld van.
Ook investeren in hernieuwbare energie (zonneboilers...zonnepanelen...) zorgt ervoor dat je energie bespaart.

Ik heb zelf als schepen van leefmilieu mogen helpen input geven bij de studie van 2 Hoegaardse studenten aan de Hogeschool Gent, die de 'papieren' oefening als eens gemaakt hebben voor Hoegaarden.   
Conclusie : als je gaat voor een klimaatneutrale gemeente moet je burgers en gemeentelijke diensten stimuleren om 'anders te gaan leven', bewuster om te gaan met het leefmilieu.   Het gaat van het buiten hangen van de was tot en met het plaatsen van zonnepanelen..... Allesomvattend dus.

Hoe is nu de stand van zaken in Hoegaarden rond dit item ?
Zowel de milieu-adviesraad als het schepencollege zijn hierrond nog maar in onderzoeksfaze.  De provincie en Vlaanderen hebben beloofd om de gemeenten te ondersteunen op dit vlak.   Met andere woorden, we wachten nog even af - momenteel is VITO nog bezig met een studie rond de nulmeting - anders weet je niet van waar je 20 % begint te tellen !  
Maar vanzelfsprekend zijn we het idee gunstig gezind.  De haalbaarheid moeten we nog onderzoeken.