Pagina's

maandag 13 mei 2013

Vruchtbare vergadering vanavond over de viering van de 1000-jarige slag

Veel verenigingen en horeca aanwezig op de tweede vergadering van De Slag  bij Hoegaarden.
Het wordt een totaalproject.  De horeca zou een 'Kroegaarden' organiseren - een grandioos idee.  In de kroegen en op andere locaties worden duels georganiseerd tussen verenigingen, straten en particulieren.  Mogelijks wordt er voor een historisch transportmiddel gezorgd.
In de Tuinen wordt een middelleeuwse streekmarkt georganiseerd met producten uit Hageland, Haspengouw, Hesbaye.
Hoegaarden Schrijft zorgt voor een schrijfwedstrijd (à la elfjes) met een SLAGzin....(hebbes?).   De hockey wil iets met hockey op de kiosk.
Je kan het parcours begeleid of op eigen kracht doen... In de horeca kan je 'schransen' op middeleeuwse wijze, er zouden 'swintjes aan't spit zijn' . (zie mijn vorige berichten - waarom rijgen Hoegaardiers alles zo graag aan het spit???).  Bakkers en beenhouwers worden uitgenodigd om brood en middeleeuwse worst te maken (die zou één meter lang zijn !) en er is een vereniging die deelnemers zal uitnodigen om een worstenduel te doen (om ter snelst opeten, 2x2, elk aan één kant).  De ideeën werden alsmaar wilder, men wou zelfs een schandpaal bouwen en een schavot en brandstapel - om helemaal in de sfeer te komen.
Die laatste ideeën waren natuurlijk iets TE wild.
Er zullen prijzen (vanwege de lokale middenstand) zijn voor de mooiste middeleeuwse vitrine, voor de mooist verklede Hoegaardier, voor de grootste pechvogel tijdens het duel enz.
Qua communicatie laten we ons ondersteunen door het historisch Centrum in Ename, die de URL www.deslagbijhoegaarden.be zullen 'hosten', waarna u filmpjes te zien krijgt over BH's die iets speciaal kunnen (bv dribbelen met een harnas aan) en waar u een andere vereniging of burger kunt uitdagen tot een duel (bv. om ter snelst de Kauterhof oprijden, de langste sjaal breien in 5 minuten enz enz).
Zelf zou ik graag met de vrouwelijke raadsleden (over de partijgrenzen heen) de vrouwen van een andere gemeenteraad uitnodigen, bijvoorbeeld om een duel 'handtaswerpen' te doen (een variant op hamerslingeren).  Een stilettorace zou de verzekeringsmaatschappij nooit goedkeuren, naar het schijnt.
En mijn Leuvense tegenhanger de - zeer sympathieke - schepen van toerisme Vansina, daar wil ik iets mee doen in de bierbranche (het blijft tenslotte een Luik-Leuven).  Hij weet het nog niet, ik zal hem verrassen.
Alle ideeën zijn welkom.  Liefst tegen 15 juni om te kunnen beginnen inplannen.    Het wordt superleuk, weliswaar met hier en daar een anachronisme, maar op een paar honderd jaar zal het wel niet steken zeker....